NE LAJE KERA ZBOG SELA: Kako se vlast izmjenama zakona štiti od odgovornosti za kriminal i korupciju

Društvo

Predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje prilikom predlaganja i usvajanja Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata usta su bila puna boraca, porodica palih boraca, socijalnih kategorija.., a u stvari zakon je donesen zbog legalizovanja bespravno izgrađenih stambeno-poslovnih objekata za tržište, kao i legalizovanja kriminalno-koruptivnih radnji organa nadležnih za ovu oblast u gradu Banja Luci, a posebno Ministarstvu za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske

Iako je još u julu 2103.godine tadašnja načelnica Odjeljenja za prostorno uređenje grada Banja Luka Mira Sofilj, zbog nesaglasnosti suvlasnika susjedne parcele, odbila da Aragosta-investu d.o.o. iz Banja Luke izda građevinsku dozvolu za izgradnju stambeno-poslovnog objekta u ulici Braće Jugovića, koji je u odnosu na Regulacioni plan bio i viši i širi tako da je u njemu bilo 30% kvadrata više, objekat je izgrađen.

Pitate se kako?

E, pa, kada je Aragosta u pitanju – lako, jer se uključuje Ministarstvo za prostorno uređenje RS, poništava rješenje o odbijanju zahtjeva Aragoste, daje upute Odjeljenju za prostorno uređenje grada da izda dozvolu (što ovo i čini) i gradnja počinje.

Iako naslovljena kao potpisnik, rješenje odbija potpisati Mira Sofilj, što čini sa prefiksom “za“ Sanela Kecman. Ubrzo potom, poslije brutalnih medijskih napada i prozivanja za nesposobnost jer, “investitor prije napravi zgradu nego Mira izda odobrenje“, Sofilj biva smijenjena, a na njeno mjesto postavljena poslušna i kooperativna Sanela Kecman.

Nesaglasni susjed pokreće tužbu i Okružni sud u Banja Luci u martu 2015.godine poništava građevinsku dozvolu i nalaže Ministarstvu i Odjeljenju za prostorno uređenje da u roku od 30 dana obnove postupak sve sa nesaglasnim susjedom kao strankom. Ovu presudu je potvrdio i Vrhovni sud Republike Srpske.

Neizvršavanje ovih sudskih presuda je za odgovorne u organima uprave krivično djelo po članu 341. Krivičnog zakonika RS. Međutim, iako pod prijetnjom krivične odgovornosti, oni su uporno prolongirali svoju obavezu sve do kraja maja ove godine, kada je već bilo izvjesno usvajanje Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata u RS, koji, naravno, ide u korist Aragoste. Ako već ne zbog nesaglasnog susjeda, a onda zbog neizgrađenih parking – liftova (manje parking mjesta u odnosu na Regulacioni plan i UT-uslove) i neizgrađene trafo-stanice. (Izvršen nelegalan priključak na postojeću trafo stanicu u stambenoj zgradi čime je, zbog povećanog elektro magnetnog zračenja , ugroženo zdravlje stanara).

U međuvremenu, u protekle tri godine, Ministarstvo i Odjeljenje su na razne načine pokušavali da opstruišu izvršenje presude, naravno bez nesaglasnog susjeda, iako ga je Okružni sud potvrdio kao stranku u postupku pa su, u ilegali, pokušali mijenjati lokacijske uslove, izdati upotrebnu dozvolu… Sve ovo su radili uz znanje i podršku nadležnog gradskog urbanističko-građevinskog inspektora Magdaline Kasun koja nije odreagovala ni na jednu nezakonitu Aragostinu radnju. A bilo ih je sijaset.

Pritisnuta prijavama i opomenama, urbanističko-građevinski inspektor je 02.08.2017. godine izdala reješenje o zabrani upotrebe ovog stambeno-poslovnog objekta u ulici Braće Jugovića na broju 67, na koje je Aragosta uložila žalbu Ministarstvu, koje je bilo dužno da se izjasni u roku od dva mjeseca. U međuvremenu, uskače gradonačelnik i svojim zaključkom odlaže izvršenje zabrane.

I naravno, ovako ekipirani, i pored intervencije Institucije ombudsmana za ljudska prava BiH, ne haju za rokove, te ni Ministarstvo ni Odjeljenje za inspekcijske poslove pokretaču postupka, nesaglasnom susjedu, još uvijek ne dostavljaju drugostepeno rješenje. Ako i bude doneseno, provoditi ga neće, jer im to omogućava novousvojeni zakon o legalizaciji.

Podnesene su i krivične prijave protiv nadležnih Okružnom javnom tužilaštvu Banja Luka, ali šta od toga očekivati kada i poslije proteka više od četiri mjeseca, postupajući tužilac nije uzeo izjavu od podnosioca prijava.

Zašto o ovom baš sada i zašto ovakav naslov?

Zato što su predstavnicima Ministarstva za prostorno uređenje prilikom predlaganja i usvajanja Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata usta bila puna boraca, porodica palih boraca, socijalnih kategorija..,a u stvari zakon je donesen zbog legalizovanja bespravno izgrađenih stambeno-poslovnih objekata za tržište, kao i legalizovanja kriminalno-koruptivnih radnji organa nadležnih za ovu oblast u lokalnim zajednicama-gradu Banja Luci, a posebno Ministarstvu za prostorno uređenje, građenje i ekologiju Republike Srpske.

Ovim zakonom razotkriven je fenomen “bespravne gradnje“ koja zapravo i ne postoji već postoji udruženi kriminalni poduhvat nesavjesnih investitora i korumpiranih državih službenika koji, zarad ekstra zarade, rade šta hoće i na štetu bilo koga neušemljenog sa vlastima i na kraju se, poslije podjele plijena, retroaktivno zaštite zakonom. P.S. Pročitati član 10. stav 1 Zakona o legalizaciji bespravno izgrađenih objekata. Iako se na Zakonu još nisu osušila slova, najavljeno je višestruko pokretanje zahtjeva Ustavnom sudu RS za ispitivanje njegove usklađenosti sa Ustavom i Evropskom konvencijom o ljudskim pravima.

U B. Luci, jula 2018.godine
Nesaglasni susjed
Boris Raljić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *