Hakovan sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda

Društvo

Sajt Republičkog hidrometeorološkog zavoda RS danas je nedostupan medijima i građanima koji su najčešći korisnici jer je zaražen računarskim virusom.

Stručnjaci tvrde da se radi o hakerskom napadu najvjerovatnije virusom tipa Cryptolocker i da sajt RHMZ-a nema adekvatnu antivirusnu zaštitu pa su hakeri imali lak posao.

Naime, postoji više tipova rensomver malvera koji se razlikuju metodama zastrašivanja ili kontaminacije računara, ali je Cryptolocker jedan od najopasnijih ikada. Ovaj podmukli malver u sistem najčešće upada uz pomoć fišing mejla i kontaminiranih linkova, ili priloga u tom mejlu koje vam šalju bot mreže koje imaju više od 100.000 zaraženih računara pod svojom komandom, a oporavak sistema je gotovo nemoguć.

Na sajtu je trenutno crno-bijela fotografija ruskog predsjednika Vladimira Putina sa bejzbol palicom, koju prati muzička podloga i poruka hakera: Igrajte igru i izgubićete. Hvala!

Prema našim saznanjima, resorno Ministarstvo poljoprivrede oglušilo se o zahtjeve Zavoda da ih finansijski podrži kako bi sajt učinili efikasnijim i bezbjednijim.

Nije im pomoglo čak ni to što je na čelu Zavoda podmladak SNSD-a Tomislav Šajić, kojeg je, navodno, premijerka Željka Cvijanović lično dovela na tu funkciju.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *