Rješavanje problema vodosnabdijevanja viših dijelova Česme

Društvo

Gradska uprava intenzivirala je aktivnosti na rješavanju višedecenijskog problema nedostatka vode viših dijelova naselja Česma, kako bi se omogućilo stabilno vodosnabdijevanje stanovnika u ovim dijelovima grada.

Prema planu, ove godine radiće se prva faza ovog projekta, što podrazumijeva izgradnju velikog rezervoara za najviše djelove naselja, odnosno Česmu 4 i cijeli podsistem.

Za ovaj posao, procijenjene vrijednosti oko 400.000 KM, danas je raspisan tender za izbor izvođača radova.

Kako su pojasnili u nadležnom Odjeljenju za komunalne poslove, u naselju Česma je omogućeno vodosnabdijevanje potrošača koji pripadaju prvoj i drugoj zoni vodosnabdijevanja ali ne i viših djelova odnosno treće i četvrte zone.

– Da bi se riješilo snabdijevanje potrošača na višim zonama potrebno je izgraditi sistem koji bi snabdijevao potrošače do 400 metara nadmorske visine. Prva faza u izradi ovog sistema je izgradnja rezervoara kapaciteta 500 kubnih metara u četvrtoj visinskoj zoni – naveli su iz odjeljenja.

U narednoj fazi, odnosno tokom iduće godine, nakon izgradnje elemenata primarne slijedi izgradnja sekundarne mreže vodosnadbijevanja i rješavanje problema za korisnike mreže u trećoj i četvrtoj visinskoj zoni.

Podsjećamo da je u Česmi 2, početkom avgusta, počela gradnja vodovoda u dužini od 850 metara, a radovi su povjereni preduzeću „Hidrosplet“.

U tehničkom smislu, riječ je o zamjeni sistema javnih česmi normalnim snabdijevanjem i prelaskom sa jedne na drugu liniju, kako bi se obezbijedilo pouzdano snabdijevanje vodom stanovništa koje je do sada bilo problematično.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *