Vakcina protiv gripa 18 KM

Društvo

Sezona gripa samo što nije. Kako da se zaštite, građani se najčešće zapitaju kada virus zakuca na vrata. Ipak, neprijatne simptome lako mogu da izbjegnu, poručuju iz Instituta za javno zdravstvo.

Za 18 KM vakcina će od ponedeljka biti dostupna svima u RS, a neki su posebno zainteresovani, javlja ATV.

– Hronični bolesnici i osobe preko 65 godina starosti. To su najčešće kategorije koje se kod nas vakcinišu. Mi imamo određen broj koji se nama svake godine javlja. Pred sezonu dolaze i pitaju – kaže Ljubica Jandrić, načelnik Odjeljenja za epidemiologiju Instituta za javno zdravstvo.

Iako vakcinaciju ljekari preporučuju, Banjalučanima se baš i ne sviđa ideja. Dok neki nikada nisu razmišljali o tome, drugi će možda od ove godine limun da zamijene vakcinom.

Preventiva je najvažnija, naglašavaju ljekari, pa će i ove sezone nastaviti sa posebnom vrstom nadzora nad gripom.

– U tom nadzoru se prati obolijevanje od akutnih, respiratornih infekcija. Obolijevanje od infekcija sličnih gripu, obolijevanje od teških respiratornih infekcija i prati se mortalitet u populaciji od gripe, odnosno smrtnost – rekla je Janja Bojanić, pomoćnik direktora za medicinske poslove.

Obezbijeđeno je i 15.000 besplatnih doza vakcina za bolesnike na hemodijalizi, dijabetičare koji primaju inzulin, one koji su imali operaciju srca i za HIV pozitivne osobe.

Takođe, i djeca koja boluju od težih hroničnih bolesti moći će da se vakcinišu besplatno. Oni sa akutnom infekcijom i povišenom temperaturom, trebalo bi da sačekaju sa vakcinacijom do ozdravljenja, upozoravaju u Institutu.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *