Sarajevo: U podne skup podrške novinara kolegi Kovačeviću

Društvo

Na platou ispred Narodnog pozorišta u Sarajevu danas u podne biće održano mirno okupljanje novinara zbog sve češćih napada na navinare u BiH. Povod okupljanja u Sarajevu je napad na novinara BNTV Vladimira Kovačevića u Banjoj Luci.

Napad na Kovačevića je samo jedan od mnogobrojnih ataka na novinare i novinarsku profesiju posljednjih mjeseci, čime im se prijetnjom i udarom na život onemogućava da rade.

Alarmantno je, ukazuju novinari, da nakon napada na njih nema „uspješno okončanih istraga“, a nema ni adekvatnih kazni i sankcija koje jesu propisane zakonom, ali zakon se u ovakvim slučajevima vrlo često ne provodi.

Takav ambijent, pogoduje i stvara prilike za nove napade na novinare i od njih pravi mete.

– Novinari se bore za prava grupa i ljudi, ali su i sami vrlo često u potrebi da im treba zaštita i podrška zajednice. Zbog toga je važno da se novinari solidarišu i zajedno bore za svoja prava, rekao je urednik Patrije Armin Aljović.

Novinari bh. medija pozivaju nadležne da se ozbiljno pozabave istragom o napadu na kolegu Kovačevića, kao i napadima na druge kolege, ali i da učine sve da do ovakvih situacija nikada više ne dođe.

Dvojica nepoznatih napadača u nedjelju naveče su metalnim palicama pretukli novinara Vladimira Kovačeviča ispred njegove zgrade u banjalučkom naselju Obilićevo.

Kovačević se vraćao sa radnog zadatka tokom kojeg je pratio protestno okupljanje grupe “Pravda za Davida” u centru Banjaluke.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *