Unapređenje rada službi zapošljavanja između BiH i Rusije

Društvo

Agencija za rad i zapošljavanje BiH potpisala je danas Memorandum o razumijevanju sa Saveznom službom za rad i zapošljavanje Ruske Federacije.

Memorandum su potpisali direktor Agencije za rad i zapošljavanje BiH Muamer Bandić i zamjenik direktora Savezne službe za rad i zapošljavanje Ruske Federacije Mikhail Ivankov.

-Svjesni smo da su radne migracije u posljednjoj deceniji sve učestalije, te je sve veća potreba za razmjenom podataka sa različitih tržišta rada. Zato je saradnja institucija u oblasti tržišta rada imperativ i potreba kako bismo uspješno prevladali promjene koje se dešavaju. Kroz saradnju se iniciraju i primjenjuju mjere i programi koji utiču na usklađivanje ponude i potražnje na domaćem tržištu rada, rad sa ugroženim grupama na tržištu rada, modeli za praćenje radnih migracija i njihovo stavljanje u zakonske okvire, te posebno bitno mehanizmi za radno-pravnu zaštitu radnika migranata. Potpisivanjem Memoranduma o razumijevanu sa Saveznom službom za rad i zapošljavanje Ruske Federacije jačamo saradnju dvije institucije na unapređenju rada službi zapošljavanja, pružanju usluga poslodavcima i pružanju usluga tražiteljima posla – rekao je Bandić.

Zamjenik direktora Savezne službe za rad i zapošljavanja Ruske Federacije Mikhail Ivankov naglašava da će dvije službe u budućnosti intenzivnije sarađivati i razmjenjivati znanja i iskustva iz oblasti politika tržišta rada i zapošljavanja, dijeliti znanja o primjeni nacionalnih zakonodavstava, te statističke podatke i analize podataka o tržištu rada, saopšteno je iz Agencije za rad i zapošljavanje.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *