Novinari traže kvalitetniji zakon o medijima u RS

Društvo

U Banjaluci je danas održan okrugli sto na temu “Nezavisni mediji i zakon o medijima u RS” koji predstavlja nastavak kampanje javnog zagovaranja novog zakona o medijima u Republici Srpskoj koju provode Centar za slobodno novinarstvo (CESNO) iz Banjaluke i magazin “Faktor” uz podršku CPCD i USAID.

U uvodnoj riječi predsjednik CESNO Željko Raljić je podsjetio da postojeći Zakon o javnom informisanju RS nije mijenjan duže od 20 godina, da je zastario i manjkav, kao i da se u potpunosti ne primjenjuje, što otvara niz problema u radu novinara i medija.

– Novinari ne žele da budu zaštićeni kao bijeli medvjedi i da ne odgovaraju pred zakonom za svoje postupke u profesionalnom radu. To bi bio veliki problem poput onog u pravosuđu, jer su sudije i tužioci prezaštićeni zakonima o sudovima i tužilaštvina Republike Srpske, zbog čega se i ponašaju kao država u državi. Mi samo želimo da se na kvalitetan način regulišu statusna pitanja novinara i medija, rekao je Raljić.

Predsjednik Kluba novinara Banjaluka (BHN), Siniša Vukelić istakao je da je novinarska zajednica ljuta na sve nosioce vlasti u Bosni i Hercegovini i Republici Srpskoj jer nisu učinili ništa da omoguće normalan rad novinara i medija.

– Godinama novinarska zajednica zagovara zakone, ali osim deklarativne podrške niko nije nista uradio. U RS nikad nije uređen do kraja Zakon o slobodi pristupa informacijama, jer je potrebno utvrditi kazne za prikrivanje infomacija, skratiti rokove i definisati šta je poslovna tajna, rekao je Vukelić i dodao da je Zakon o slobodi pristupa informacijama usvojen pod pritiskom međunarodne zajednice i na tome se stalo, kao i zakon o kleveti.

Vukelić je iznio i stav da Republici Srpskoj treba institucija povjerenika za informacije od javnog značaja, koja bi bila značajna podrška u radu novinara i bržem pristupu informacijama. Takođe, smatra i da bi trebalo uvesti ombudsmana za medije, a da bi sudovi u parničnom postupku po tužbama za klevetu trebalo da angažuju i vještake za medije.

Advokat Jovana Kisin u svom izlaganju je naglasila da mnogi problemi u radu novinara i medija postoje upravo zbog toga što ta oblast nije kvalitetno uređena zakonom.

– Sve se moze regulisati, propisati i definisati kada je riječ o osnivanju i radu medija i novinara. Ako se dobije pažnja predstavnika vlasti, sve se to može ozakoniti. To je možda sporedna stvar, ali sistem uređivanja unutar profesije se može regulisati i na način da to bude poglavlje u zakonu, ili da se delegira nekom pravnom tijelu koje bi to sve objedinilo, smatra Kisin.

Ona je navela primjere uz srosnih zakona u zemljama regiona, gdje su mediji i novinari u krivično-pravnom pogledu mnogo bolje zaštićeni nego u RS.

Zamjenik predsjednika Zakonodavnog odbora u Narodnoj skupštini RS i poslanik PDP Perica Bundalo, rekao je da veliki broj zakona u Parlament stiže po hitnoj proceduri i da se izmjenama zakona pristupa neozbiljno.

– Čini se da se to usvoji da bi se nešto uradilo na brzinu, a kasnije, ako ga neko dovede pod znak pitanja, taj zakon padne na Ustavnom sudu. Predložite nacrt zakona o medijima i podržaćemo ga, rekao je Bundalo.

Na okruglom stolu je zaključeno da će se u pripremi nacrta zakona o medijima koja slijedi u narednom periodu, koristiti pozitivna iskustva zemalja regije i EU, uz uvažavanje postojećek zakonodavstvba BiH i RS, kao i međunarodnih konvencija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *