Banjaluka: Akcija doniranja kose za djecu oboljelu od raka

Društvo

Humani građani 15. septembra na Trgu Krajine moći će da podrže akciju javnog šišanja i doniranja kose za izradu perika djeci oboljeloj od raka.

Akciju organizuje banjalučko Udruženje roditelјa djece oboljele od malignih bolesti „Iskra“ u saradnji sa Udruženjem Srce za djecu oboljelu od raka iz Sarajeva i to u “zlatnom septembru”, mjesecu podizanja svijesti o dječjem raku.

Zainteresovani Banjalučani, ali i građani iz drugih opština koji su voljni da dođu iduće subote, najveću podršku pružiće ako poklone svoju kosu, od koje će se kasnije praviti besplatne perike za oboljele mališane.

Na Trgu Krajine od 11 do 17 časova biće osam frizera, koji će šišati i pakovati doniranu kosu.

– Želja nam je da animiramo što više ljudi da dođu, podrže ovu akciju i poklone prirodnu kosu. Treba nam zdrava nefarbana kosa, oko 30 centimetara dužine, koja je čista i oprana. Na Trgu će nam se tom prilikom, u ime podrške, pridružiti i poznate ličnosti iz medijskog života, predstavnici kompanija u RS, udruženja i gosti iz Sarajeva- najavila je Katica Kerkez, upravnica Roditeljske kuće u Banjaluci.
Dodala je da je ove godine već dvoje djece dobilo svoje perike, što im je svakako vratilo osmijeh na lice, a još dvije djevojčice su trenutno potencijalni kandidati. Mnoga djeca oboljela od malignih bolesti koja kroz proces hemoterapije gube kosu, izgube tako i samopouzdanje, a neke djevojčice se zbog drugačijeg izgleda povlače u sebe. Cilj je zato napraviti perike i pokloniti ih najmlađima koji imaju privremeni ili trajni gubitak kose.

Perike od prirodne kose su jako skupe, koštaju oko 5.000 maraka, zbog čega roditelji i nisu u prilici da ih sami kupe.

– Projekat “Moja kosa, tvoja kosa” u gradovima širom BiH organizuje udruženje “Srce za djecu”. Neke opštine u Federaciji BiH su već organizovale akciju prikupljanja kose, koja je odlično prihvaćena među ljudima i u toku ove godine napravljeno je više od šezdeset perika za djecu. Nadamo se da se naša Banjaluka neće osramotiti i da će i kod nas 15. septembra biti veliki odziv građana – istakla je Kerkezova. Podsjetila je da je ova humana akcija u Banjaluci počela još u aprilu, te da je kosu do danas doniralo 35 građana.

Iz Roditeljske kuće su pozvali sve roditelje djece koja imaju privremeni ili trajni gubitak kose da se jave kako bi i njihovi mališani dobili periku.

Moja kosa tvoja kosa

Akcija javnog doniranja kose se organizuje u okviru projekta “Moja kosa tvoja kosa” koji finansira Vlada Švajcarske, a sprovode Udruženje “Iskra” i Udruženje ” Srce za djecu”. Za sve informacije građani se mogu obratiti na brojeve telefona 051/304-600 i 066/589-991.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *