Zabilježeno manje migranata, ali više prekršaja

Društvo

U posljednjih mjesec dana bilježi se manje migranata koji borave na području Unsko-sanskog kantona i prema trenutnim procjenama ima ih oko 3.500, potvrdio je ministar unutrašnjih poslova USK Anel Ramić.

Prema njegovim riječima, tome je doprinijela efikasnija kontrola državnih granica, što je uticalo na smanjenje priliva stranih državljana na područje USK, kao i to što se značajan broj migranata koji su boravili na ovim prostorima nekako uspio prebaciti preko hrvatske granice.

Inače, prije nešto više od mjesec u ovom kantonu, prema procjenama, boravilo je oko 5.000 migranata.

Ramić je dodao kako je u posljednje vrijeme ipak došlo do povećanja broja krivičnih djela i prekršaja čiji su počinioci migranti i da se najčešće radi o tučama, nasilničkom ponašanju i krađama.

“U posljednje vrijeme s pogoršanjem vremenskih prilika značajno je povećan broj provala u stanove i vikendice i to je problem koji će nas vjerovatno pratiti u narednom periodu”, kazao je Ramić.

On je još jednom ukazao na potrebu da se ustanove prihvatni centri za migrante i da se riješi problem njihovog smještaja.

“Evidentno je da do sada ništa nije učinjeno po tom pitanju, pa je najveći teret u radu s migrantima i dalje na policiji. Apelujemo na državne institucije, koje su zadužene za zbrinjavanje i smještaj migranata, da u što kraćem roku riješe ovaj problem. To bi i nama omogućilo lakšu i efikasniju kontrolu migrantske populacije, a samim tim i smanjenje broja krivičnih djela i drugih prekršaja čiji su oni počinioci”, kazao je Ramić.

Premijer USK Husein Rošić istakao je kako su kantonalne vlasti dobili pohvale od delegacije Evropske unije u BiH za ono što je učinjeno u proteklom periodu kada je riječ o migrantskoj krizi.

“Informisali su nas kako će ovih dana Evropska unija izdvojiti dodatnih 7,2 miliona maraka za takozvani zimski plan, koji podrazumijeva smještaj migranata za vrijeme zime, njihovu ishranu i medicinske troškove. Također, to uključuje i saniranje Đačkog doma u Bihaću, gdje trenutno boravi oko hiljadu stranih državljana”, istakao je Rošić.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *