Banjaluci potrebno najmanje šest novih mostova

Društvo

Gradonačelnik Igor Radojičić obišao je danas gradilište novog Zelenog mosta, koji bi trebao biti završen do kraja ove godine, a ovom prilikom istakao je i da Banjaluci, prema novoj analizi, u ovom momentu nedostaje najmanje šest mostova.

– Vode se razgovori za tri ili četiri prioritetna mosta. Što se tiče rasterećenja gradskog saobraćaja sigurno da je most u Docu jedan od prioritetnih, ali je on ujedno i najskuplji jer je na toj lokaciji potrebno riješiti dosta imovinsko-pravnih odnosa. Procijenjena vrijednost tog mosta je osam do devet miliona. U Srpskim toplicama takođe treba mijenjati postojeći most koji nije adekvatan, most u Krupi takođe nije predviđen za zadržavanje, i naravno ostaje da se rješava pitanje mosta u Česmi- rekao je Radojičić.

On je izjavio da su gradske vlasti zadovoljne dosadašnjom dinamikom radova na novom Zelenom mostu, koji će zamijeniti dotrajalu, privremenu konstrukciju koja je još od 50-ih godina prošlog vijeka spajala Obilićevo i Kočićev vijenac.

-Trenutno, radovi se izvode na stubovima i napreduju željenom dinamikom. Bilo je dosta zahtjevno obezbijediti samu lokaciju jer je otežan pristup gradilištu, ali u ovom momentu možemo reći da smo zadovoljni tempom izvođenja radova – istakao je Radojičić.

On je podsjetio da je ugovor sa preduzećem „Prijedorputevi“ potpisan sredinom juna i da je njime predviđeno da novi most bude gotov do kraja ove godine.

– Nadamo se da će vremenske prilike dozvoliti da se radovi odvijaju bez prekida i da spojimo dvije obale Vrbasa sa novim savremenim mostom – kazao je Radojičić.

Rukovodilac gradilišta Nenad Majstorović istakao da je postignut željeni tempo radova i da su stigli na pola posla.

Novi most biće dužine 80 metara i širine 14 metara. Prema projektu, novi most imaće dvije saobraćajne trake, a predviđene su i obostrane pješačke i biciklističke trake, kao i vidikovac i moderna rasvjeta. Uz novi most preko, biće izgrađena i pristupna saobraćajnica u Ulici Gavrila Principa i rekonstruisana Ulice Branka Morače do spoja sa Kozarskom ulicom.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *