Roditeljska kuća u dvije godine pružila utočište za 64 djece

Društvo

Roditeljska kuća u Banjaluci obilježila je dvije godine postojanja, a za to vrijeme bila je utočište za 64 porodice iz Republike Srpske.

„U Roditeljskoj kući trenutno boravi sedmoro djece i svi kapaciteti su popunjeni. Nažalost, u Srpskoj ne postoji opština u kojoj nema djece oboljele od nekog oblika karcinoma“, kazala je za MONDO Katica Kerkez, upravnica Roditeljske kuće.

Kerkezova je dodala da su kroz dvije godine postojanja realizovali brojne akcije ali i različite radionice kako bi poboljšali kvalitet života djeci koja prolaze kroz teško i dugotrajno liječenje.

„Brinemo da taj dio života koji provode u Roditeljskoj kući, a to je najčešće od šest do osam mjeseci, a nekad i duže, imamo razne radionice, a od prošle godine imamo i školu“, rekla je Kerkezova i i istakla da je to jako značajno kako djeca zbog liječenja ne bi gubila godinu u školi, te bila prinuđena da je polažu u nekoliko dana što je jako stresno.

U Roditeljskoj kući, ističu, konstantno se trude da oboljeloj djeci, ali i njihovim roditeljima pruže što bolje uslove, a kao jedan od problema izdvaja se problem bolovanja majki koje borave sa djecom.

„Trudimo se da zakonski obezbjedimo majkama bolovanje duže od četiri mjeseca, koliko sad imaju, jer liječenje djece oboljele od raka traje mnogo duže, ponekad i do godinu dana“, naglasila je naša sagovornica.

Ono što je i dalje najveći problem Roditeljske kuće u Banjaluci su finansije.

„Problem finansiranja nažalost još nije riješen, tako da i dalje opstajemo zahvaljujući dobrim ljudima i njihovim donacijama. Jedan dio sredstava dobijamo od institucija RS, ali to nije dovoljno“, ističe Kerkezova.

Prema njihovoj računici minimum sredstava neophodnih za funkcionisanje ove ustanove je 57.000 KM, a od insitucija Srpske dobiju tek oko pola tog iznosa.

„Mi bismo voljeli da problem finansija riješimo tako da imamo tačno određen budžet i da znamo s čim raspolažemo. Ovako se snalazimo kako znamo zahvaljujući dobrim ljudima koji nam doniraju ili novac ili stvari koje su nam potrebne“, kaže Kerkezova.

Podsjećamo, prva Roditeljska kuća u Republici Srpskoj otvorena je u septembru 2016. godine, nakon humanitarne akcije “S ljubavlju hrabrim srcima, a riječ je o prizemnom objektu od 500 metara kvadratnih sa sedam apartmana, dnevnim boravkom, kuhinjom, trpezarijom, igraonicom, učionicom, kao i dvorištem sa zelenom površinom i igralištem, te nekoliko parking mjesta.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *