Završen kružni tok u Aleji Svetog Save, sljedeći kod buduće “Delte

Društvo

Novoizgrađeni kružni tok na ukrštanju Aleje Svetog Save i Gundulićeve ulice pušten je jutros u saobraćaj, u nastojanju da se, ukidanjem što više semaforizovanih raskrsnica, ubrza protok saobraćaja na vitalnim saobraćajnicama.

Izgradnja nove raskrnice okončana je desetak dana prije dvomjesečnog roka koji je bio na raspolaganju „Kozaraputevima“, koji su izvodili radove.

Tokom obilaska novog kružnog toka, gradonačelnik Igor Radojičić naglasio je da se izgradnjom ovog tipa raskrsnica poboljšava protočnost saobraćaja, te, ujedno, štedi i vrijeme i novac. On je ukazao da je ova saobraćajnica od izuzetnog značaja, pošto se nalazi na spoju Istočnog i Zapadnog tranzita.

– Zahvaljujući ovom kružnom toku, vozačima koji, naprimjer, dolaze iz pravca Starčevice, put do centra grada biće znatno skraćen, a ne smije se zaboraviti ni ekološki aspekt. Za očekivati je, takođe, da će znatano biti smanjene gužve na ovoj dionici – rekao je Radojičić.

On je najavio da Grad nastavlja sa provođenjem nove strategije saobraćaja, koja predviđa gradnju što većeg broja kružnih raskrnica umjesto klasičnih sa semaforima. Prema njegovim riječima, tokom ove godine izgrađena su četiri kružna toka u gradu, a u planu su još tri.

Kako je istakao, nakon ove, slijedi izgradnja novog, velikog kružnog toka na Istočnom tranzitu, na dionici kod budućeg šoping mola „Delta planet“.

-Nakon toga očekujemo raspisivanje tendera za kružni tok na Laušu kod Sirana, a do kraja godine u planu je i javna nabavka za raskrnicu u Ulici Isaije Mitrovića, s tim da tu moramo sačekati usvajanje regulacionog plana – naveo je Radojičić.

Dejan Gaković iz „Kozaraputeva“, izrazio je uvjerenje da će izgradnja ovog kružnog toka doprinijeti boljoj funkcionalnosti saobraćaja i da više neće biti gužvi kao ranije.

U blizini kružnog toka izgrađena su i tri ugibališta za autobuse što znači da će autobus koji prima i ispušta putnike biti van kolovoza i neće ometati saobraćajni tok, što je do sada bio slučaj.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *