Državni zatvor u Istočnom Sarajevu neće biti otvoren u oktobru

Društvo

Državni zatvor u Vojkovićima u Istočnom Sarajevu neće biti otvoren, kako je bilo planirano, u oktobru i zato će Bosna i Hercegovina da plati veći ceh jer će se mjesečni gubici povećati za 400.000 KM.

Naime, BiH u ovom trenutku na mjesečnoj bazi gubi 530.000, a s obzirom na to da ova vaspitno-popravna ustanova neće biti završena do jeseni, BiH će na mjesečnoj razini sada gubiti 930.000 KM.

“Upravni odbor za izgradnju zatvora jednoglasno je prihvatio izvještaj o planu Nezavisne revizorske kuće iz Prijedora po kojem će biti izvršen tehnički prijem kompleksa zatvora. Vijeće ministara BiH je na posljednjoj sjednici prihvatilo odluku ovog odbora”, rekao je “Nezavisnim” Slobodan Ujić, član Upravnog odbora za izgradnju državnog zatvora.

Konstatovao je da je rok revizorskoj kući 60 dana da izvrši tehnički prijem, te da vjeruje da oni to mogu uraditi i za 30 dana.

Ističe da pošto nije imenovan direktor i nije izvršena sistematizacija radnih mjesta, zatvor svoja vrata, a kako je bilo planirano, ne može otvoriti u oktobru.

Stanislava Marić, portparol Ministarstva pravde BiH, kazala je za “Nezavisne” da oni neće presijecati vrpcu u praznom zatvoru, te se nada da će ova vaspitno-popravna ustanova početi da radi naredne godine.

“To je trebalo da bude ove godine, ali nije, pa se nadamo da će biti završeno u narednoj godini”, rekla je Marićeva.

Očekuju i da će tehnički prijem zatvora biti završen u roku od 45 dana.

“Poslije toga Vijeće ministara mora da donese zakon o državnom zatvoru, jer ga nemamo, da se izabre direktor, raspiše konkurs za čuvare. Nakon što se izaberu čuvari, svi moraju proći specijalnu obuku. Otvorićemo ga kad u njemu budu njegovi stanovnici”, kazala je Marićeva.

Inače, BiH godinama nema sistemski riješen problem smještaja zatvorenika i zatvorskih kapaciteta. Izgradnja ove vaspitno-popravne ustanove, kao najmodernije i najsigurnije u Evropi, pompezno je i dugo najavljivana. Kamen temeljac postavljen je 2006. godine i prvi rok za završetak radova bio je predviđen za 2008, ali to se nije desilo. Ozbiljniji radovi na izgradnji zatvora, ukupne površine od 24.000 kvadratnih metara, počeli su osam godina kasnije, odnosno 2014. godine, a rok za izgradnju bio je 24 mjeseca.

Kompleks zatvora čini deset objekata, u tri će biti smješteni zatvorenici i pritvorenici, dok su ostali pomoćni i u njima će biti bolnica, kuhinja, sportska sala, radionica, mrtvačnica, kantina, prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje. Svaka ćelija površine je 12 kvadratnih metara i ima svoje kupatilo.

Vrijednost projekta procjenjuje se na oko 40 miliona KM, a novac za gradnju ove visokosigurnosne ustanove obezbijedili su BiH i donatori. Najveći donator je Evropska unija, koja je učestvovala sa 10,8 miliona eura. Ostatak sredstava, za izgradnju objekta maksimalne sigurnosti i kapaciteta 348 mjesta, osigurali su Ministarstvo pravde BiH, Kraljevina Švedska, Sjedinjene Američke Države, kao i Razvojna banka Vijeća Evrope putem kredita.

BROJEVI

  • 2006. postavljen kamen temeljac
  • 2008. bio prvi rok za završetak radova
  • 2014. počeli ozbiljni radovi
  • 40 miliona KM vrijednost projekta
  • 24.000 kvadratnih metara površina
  • 12 kvadratnih metara veličina ćelije, koja ima svoje kupatilo

SADRŽAJ

  • Bolnica
  • Kuhinja
  • Sportska sala
  • Radionica
  • Mrtvačnica
  • Kantina
  • Prostor za vjerske potrebe i druge sadržaje

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *