Osveštan temelj srpsko-ruskog hrama u Banjaluci

Društvo

Vladika banjalučki Jefrem, uz sasluženje sveštenstva Srpske i Ruske pravoslavne crkve, osveštao je temelj rusko – srpskog hrama, čij je gradnja počela u Banjaluci.

Vladika je pročitao povelje koje će biti ugrađene u temelje tri prestola hrama, pošto je hram troprestolni: Povelja ruskoj carskoj porodici Romanov, Povelja Svetom Savi i Simeon i Povelja patrijarhu Irineju.

– Izgradnju temelja su pomagli predsjednik RS Milorad Dodik i Vlada RS. Zemljište za hram su darovali Borko Đurič, Milenko Čičić, Miroslav Vujatović i Brane Janković, kojima je pripala čast kumova hrama – rekao je Jefrem.

On je dodao da su u Prvom svjetskom ratu Srbi su izgubili trećinu stanovništva.

– To nisu bili samo vojnici. Ko je ratovao? Velika Austrougarska, Njemačka i ostale sile protiv male Srbije. Tada je ruski car stao na našu stranu, da spasava Srbe. Car je dao ultimatum Engleskoj i Francuskoj, ako ne prevezu srpsku vojsku i civile na Krf, da će on izaći iz rata na strani saveznika – rekao je vladika Jefrem u besjedi.

Vladika je rekao da se odmah nakon toga javila ideja o gradnji srpsko-ruskog hrama, kao znak vječnog prijateljstva.

Jerfrem je hronološki prešao preko Prve Jugoslavije, Drugog svjetskog rata i komunističke revolucije, sve do stvaranja Republike Srpske.

– Bog nam je dao hrabre ljude, oni su dali zemlju za hram. Hvala dobrotvorima. Imali smo hrabre ljude u vlasti i u Crkvi. Krenuli smo da gradimo uz pomoć našeg predsjednika i Vlade – rekao je Jefrem.

Vikar patrijarha moskovskog i cijele Rusije Kirila prenio je pozdrave i blagoslov iz Rusije.

– Duhovno i kulturno jedinstvo našeg naroda je važnije od bilo kakvih ekonomskih projekata i političkih odluka. Niče još jedan most koji sjedinjuje sve nas – rekao je vikar.

Predsjednik RS Milorad Dodik ističe da je ovo istorijski dan za sve u Srpskoj.

– Poslije 100 godina počinje se realizovati ova ideja. Ovo je simbol naše borbe za slobodu za koju su Srbi dali ogromne žrtve. Srpski narod je naučio da slobode nema ako nema države. I zato živeći u nekoj vrsti neslobode naši preci nisu mogli da grade ovaj hram. Zato nam je potrebna Srpska. Ovde nema suvišnih, drago mi je da ste svi tu – poručio je Dodik.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *