Završena rekonstrukcija UKC RS

Društvo

Projekat rekonstrukcije i izgradnje Univerzitetskog kliničkog centra RS u Banjaluci, vrijedan oko 84 miliona evra, završen je u roku i bez probijanja budžeta.

U toku su posljednje kontrole i završna mjerenja prije nego što izvođač radova „Vamed“, nakon 43 mjeseca rada, prostore potpuno preda na upotrebu UKC RS.

Tako će puštanjem u rad novoizgrađenog Sjevernog krila od 17.000 kvadrata, narednog vikenda, početi i nova epoha u funkcionisanju najveće zdravstvene ustanove u RS.

Po riječima doktora Nikole Bojića, menadžera projekta rekonstrukcije Centralnog medicinskog bloka i izgradnje Sjevernog krila UKC ispred Ministarstva zdravlja i socijalne zaštite RS, sve klinike osim psihijatrijske će, nakon decenija čekanja, preseliti na istu lokaciju, a uslovi u kojima će ubuduće raditi ljekari ove ustanove, među najboljima su u regionu.

Najimpresivniji dio, koji će omogućiti i da se posao u cijelom UKC organizuje na novi način, po savremenim principima medicinske struke, je upravo Sjeverno krilo, čija vrata će u subotu svečano biti otvorena.

– Po prvi put imaćemo ustanovu ustrojenu po principima medicinske struke. Centralni medicinski blok postaje praktično stacionar, koji je odvojen od ambulanti koje su u Južnom krilu, kao i od operativnog i urgentnog dijela koji su sada u Sjevernom krilu. To je nešto sasvim novo i moderno – objašnjava Bojić.

Najsavremenija oprema

On podsjeća i da je u sklopu ovog projekta potpuno obnovljeno oko 41.000 kvadarata starog centralnog medicinskog bloka ustanove, te da su neke klinike već preselile u obnovljene prostorije, a pacijenti imali priliku da se uvjere koliko su novi uslovi za ležanje bolji od starih.

Sa novim sjevernim krilom UKC dobija i novu organizacionu jedinicu – Centar za urgentnu medicinu, koji je, ističe Bojić, napravljen po ugledu na mnoge u svijetu.

– Na jednu stranu ulaziće pacijenti koji dolaze sanitetskim vozilima, dakle ležeći pacijenti na nosilima, koji dalje idu na trijažu. Sa druge strane, na druga vrata, ulaze pacijenti koji su pokretni i dolaze u jednu od devet ambulanti u kojima se radi pregled u zavisnosti od specijalnosti, radi se trijaža i usmjerava na dalju dijagnostiku, hospitalizaciju ili operativne sale – objašnjava Bojić osnove rada u novom urgentnom centru.

On naglašava da je jedna od najvažnijih stvari to što će se u ovom dijelu UKC RS moći završiti sva dijagnostika, uključujući i rendgensko i CT snimanje pacijenata, a i sve specijalnosti ljekara po prvi put će dežurati na jednom mjestu.

– U Urgentnom centru imamo i dvije operacione sale koje su namijenjene isključivo za operativne zahvate u dežurstvu, a one su vrlo slične salama u novom operacionom bloku. Pored njih, tu su i prostorije u kojima se nalazi reanimacija. To je nešto kao pandan šok sobi i intenzivnoj njezi, po postavkama uređaja i kreveta. Tako recimo, ako dođe pacijent bez svijesti, prvo dolazi ovdje, da se reanimira, da se postave venski i disajni putevi i onda ide dalje u proceduru, odnosno dalju dijagnostiku – kaže Bojić.

Pripremljena je i posebna sala za male hirurške intervencije, kao što je šivanje kože, tetiva i slično, kako bi se rasteretile i operacione sale urgentnog centra, i operacioni blok UKC koji je izgrađen na prvom spratu Sjevernog krila.

Bojić naglašava da je sva oprema u ovom dijelu UKC savremena i kvalitetna, a neke od tih komponenti nemaju ni bolnice u regionu.

Po njegovim riječima, poslovi koji će se sada obavljati u Centru za urgentnu medicinu, do sada su rađeni na više prostora, odnosno dio na staroj lokaciji hirurgije u centru grada, a dio na Paprikovcu.

Preseljenje u roku od 4-5 dana

Sve klinike UKC RS sa stare lokacije preseliće u nove prostorije u nekoliko dana nakon zvanične primopredaje i puštanja u rad novih prostorija.

– Popunjavaće se prostor od vrha Centralnog medicinskog bloka prema dolje, a posljednji će preseliti urgentni dio, operacione sale, šok soba i rendgen. Već smo prešli na program smanjenog operativnog zahvata, u smislu otkazivanja elektivnih operacija i sada se rade samo hitne operacije, da se smanji broj pacijenata i da preseljenje ide jednostavnije i brže. Mislim da će i za pacijente, koji su tokom cijelog projekta pokazali veliko strpljenje, biti bolje da se operišu u novim uslovima – naglašava Bojić.

Izolacija infektivnih pacijenata

U Urgentnom centru su uređene posebne prostorije namijenjene za izolaciju, koje su predviđene za visoko infektivne pacijente.

– Ti pacijenti imaju i poseban ulaz i namijenjeno je da tu borave i da se odvoje od ostalih pacijenata i osoblja. Tako smo dobili nešto što na ovim prostorima nema – kaže Bojić.

Posebno su odvojene i prostorije za ispiranje stomaka, a tim pacijentima se odmah može napraviti i endoskopija, te prostorije za detoksikaciju pacijenata koji imaju trovanje alkoholom, pesticidima itd.

Više od 750 novih kreveta

Osim Centra urgentne medicine, u Sjevernom krilu UKC RS smještena je i nova centralna sterilizacija, patologija, jedinica intenzivne i poluintenzivne njege, te operacioni blok sa deset savremenih hurirških sala.

Od ukupno isporučenih 758 kreveta, 48 njih je za intenzivnu njegu.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *