Banjaluci evropsko priznanje za urbanu mobilnost

Društvo

Grad Banjaluka dobitnik je ovogodišnje prestižne evropske nagrade za unapređenje urbane mobilnosti, odlučio je ekspertski žiri Civitasa, ugledne asocijacije evropskih gradova.

Priznanje u kategoriji „Grad u transformaciji“, u švedskoj Umei, u okviru konferencije Civitas foruma, u ime gradske administracije, primio je načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić.

Nagrada se dodjeljuje jednom evropskom gradu koji je tokom godine postigao značajnu transformaciju i napredak na polju održivog razvoja.

– Banjaluka, kao jedina lokalna zajednica iz BiH koji je član Civitas mreže, prepoznata je kao grad koji je u veoma kratkom periodu proveo niz različitih mjera u cilju promovisanja urbane mobilnosti. Time pokazuje svoje opredjeljenje za razvojem po principima održivog razvoja, za poboljšanjem životne sredine i kvaliteta života u gradu – kazao je Sandić, ističući da je Gradska uprava jasno pokazala opredjeljenje da će se baviti unapređenjem saobraćaja i da to neće samo biti slovo na papiru.

Govoreći o provedenim mjerama u oblasti urbane mobilnosti i održivog razvoja, Sandić je naglasio da je Banjaluka, između ostalog, nedavno uvela sistem za automatsko iznajmljivanje bicikala tzv. „Bajk šering“, kojeg su sugrađani odlično prihvatili i svakim danom ima sve više korisnika.

– Takođe, postavili smo punjače za električna vozila na javnim površinama, rekonstruisali dio pješačke zone u centralnom gradskom jezgru, te uveli panoramski autobus na Banj brdo. U centru grada ograničili smo vrijeme parkiranja i zatvorili za saobraćaj vikendima tokom ljeta centralnu gradsku ulicu. Započeli smo sa projektovanjem mreže biciklističkih staza i po prvi put u okviru kolovoza označili biciklističku traku – kazao je Sandić.

Napomenuo je da je Banjakuka u junu ove godine uspješno organizovala jednodnevnu konferenciju u okviru Civinet mreže, koja je okupila preko 60 stručnjaka iz šest zemalja.

Takođe, Banjaluka je jedina iz BiH registrovala svoje aktivnosti za Evropsku sedmicu mobilnosti, koja je u toku.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *