Kinezi grade mostove u Banjaluci?

Društvo

Gradonačelnik Banje Luke Igor Radojičić razgovarao je danas sa ambasadorom Narodne Republike Kine u BiH Čen Bo.

Tokom susreta u Gradskoj upravi, Radojičić je ukazao na prednosti koje Banja Luka nudi investitorima, uključujući i potencijalne kineske partnere. On je ambasadorku Bo upoznao da će, pored postojeće poslovne zone „Ramići“, naredne godine biti osposobljena i nova zona „Jelšingrad“, te da su moguće i dodatne, poslovne lokacije za investitore.

Ponudili smo i dva konkretna projekta, i to u oblasti infrastrukture, odnosno izgradnje mostova i prečišćavanja otpadnih voda. Grad ima potrebu za izgradnjom najmanje četiri mosta, a kineska strana bi se mogla uključiti kroz finansiranje kompletnog projekta i izvođenja radova ili, pak, samo kroz finansiranje – kazao je Radojičić.

On je informisao amabsadorku da gradske vlasti provjeravaju interes domaćih firmi za saradnju sa kineskim kompanijama, dok bi se saradnja sa Kinom, kako je naglasio, mogla razviti i u oblasti kulture i obrazovanja.

Tokom sastanka, Radojičić je upoznao ambasadorku i sa učešćem delegacije Grada na nedavno održanom Svjetskom ekonomskom forumu poznatijem kao „ljetnji Davos“, kao i na konferenciji pod nazivom „gradovi – prijatelji Tjanđina“.

Banjalučka delegacija, kako je istakao Radojičić, imala je više bilateralnih sastanaka sa predstavnicima tog kineskog grada, i to sa zamjenikom gradonačelnika Tjenđina, sa predstavnicima gradske Privredne komore i Ekonomske poslovne zone, te sa rektorom Univerziteta za tehnologiju i obrazovanje.

Ambasadorka Bo naglasila je da postoji mogućnost saradnje u oblasti mostogradnje i da postoji dobra perspektiva u eventualnoj saradnji Republike Srpske i kineskih kompanija.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *