Banjaluka: Podzemni prolaz za pješake kod “Delte”

Društvo

Gradnja velikog kružnog toka sa podzemnim prolazom za pješake na lokaciji budućeg tržnog centra „Delta planet“ na ukrštanju Istočnog tranzita i Ulice olimpijskih pobjednika trebalo bi da počne uskoro, pošto je raspisan tender za izbor izvođača radova.

Proceduru izbora izvođača ovog posla, procijenjene vrijednosti 2,4 miliona KM bez PDV-a, provodi preduzeće „Putevi Republike Srpske“.

-Grad Banja Luka je uradio potrebnu projektno-tehničku dokumentaciju, dok su proceduru javne nabavke za izbor izvođača radova pokrenuli „Putevi RS“, koje vodi ovaj posao i sa kojim smo potpisali sporazum o realizaciji ovog velikog projekta – kazali su u Odjeljenju za saobraćaj i puteve.

Buduća kružna raskrsnica na Istočnom tranzitu imaće i podzemni pothodnik kako bi se izbjegao nadzemni prelazak ove, izuzetno frekventne saobraćajnice. Prema projektu, pothodnik za pješake biće izgrađen u širini od 12 metara.

U isto vrijeme, u završnoj fazi su pripreme za raspisivanje tendera za izgradnju kružnog toka u naselju Lauš, kod restorana „Sirano“, raskrsnici koja je već godinama jedna od saobraćajno najopterećenijih u ovom dijelu grada.

Prema podacima Odjeljenja za saobraćaj i puteve, i za ovu kružnu raskrsnicu urađena je projektna dokumentacija, te se očekuje da „Putevi RS“ uskoro raspišu i tender za izvođača ovog posla.

– Kako je planirano, radovi na obje raskrsnice počeće tokom ove građevinske sezone. Po izgradnji, značajno će olakšati protok saobraćaja, posebno na raskrsnici kod restorana “Sirano” koja je sada jedna je od najzagušenijih tačaka gradskog saobraćaja – naveli su iz resornog odjeljenja.

Do kraja godine, prema planu gradskih vlasti, trebalo bi da počne i izgradnja kružnog toka u Ulici Isaije Mitrovića, iznad zgrade Policijske uprave Banja Luka.

Tokom ove godine na području grada su već izgrađene četiri kružne raskrsnice, i to dvije u Aleji Svetog Save – kod zgrada Osnovnog suda i „Adiko banke“, te na Rebrovcu kod crkve i na ukrštanju Istočnog tranizita sa Bulevarom Desanke Maksimović.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *