Ne treba nama Če Gevara, mi imamo Davora!

Društvo

Ne teba nama Če, mi imamo Davora! On vam je srozao lični i partijski rejting onako kako to nikad nijedna opoziciona partija ne bi mogla ni uz pomoć najvećih magova političkog marketinga.

PIŠE: Željko Raljić

Nasilno uklanjanje bilborda Proevropskog bloka u Banjaluci pokazuje kolika je panika u redovima vladajućeg SNSD-a i njegovih funkcionera, posebno u vrhu Republike Srpske, a još više u vrhu MUP-a!

Dvadesetak bilborda Proevropskog bloka kojeg predvodi SDP, uklonjeno je sa banjalučkih ulica tokom prethodna 24 časa i to samo zato što se nekom nije svidjela poruka: “Sa režimom se ne pregovara, režim se ruši!”

Stisnuta pesnica i lik svjetski poznatog latinoameričkog revolucionara Če Gevare uplašio je vlast u Republici Srpskoj do te mjere da je reagovala i policija, pa je vlasnik stubnih i zidnih nosača za bilborde pod strahovitim pritiskom morao da ukloni sporne džambo plakate.

 Uklonjeni bilbordi Proevropskog pokreta

Ovaj slučaj neodoljivo podsjeća na radnju američkog filma “Tri bilborda” koji je ponio dva Oskara, s tim što su bilbordi u ovom filmu zapaljeni. Ipak, poenta je da su tri bilborda u ovom filmu izazvala opštu uzbunu i ukazala na nemar i nesposobnost  policije, dok je u Banjaluci policija postupila potpuno nezakonito.

U filmu “Tri bilborda” Mildred Hejz oplakuje smrt svoje kćerke tinejdžerke Anđele, koja je sedam mjeseci ranije brutalno silovana i ubijena. Ogorčena zbog spore istrage, ona iznajmljuje tri velika bilborda u blizini svoje kuće (koje godinama niko nije koristio), a na kojima u dijelovima stoji tekst: “SILOVANA NA SAMRTI.”, “JOŠ UVIJEK NIKO NIJE UHVAĆEN.” i “ŠTA SE DOGAĐA, ŠERIFE VILOBI?”.

Navedeni plakati uzrokuju uznemirenost lokalnih mještana, ali najviše šerifa Bila Vilobija i policajca rasističkih uvjerenja Džejsona Diksona. Njihovo mišljenje je da plakati vrijeđaju zbog čega započinje serija maltretiranja majke koja traži da ubice njene ćerke budu otkrivene.

Može neko da zamjera naručiocu bilborda njihov sadržaj, ali način na koji su uklonjeni ni sekunde nije zakonit niti demokratski. Za sve postoji način, procedure u skladu sa zakonom.

Šta je sporno na bilbordima Proevropskog pokreta? Če Gevara, stisnuta i uvis podignuta pesnica, ili tekst koji kaže da se sa režimom ne pregovara, nego da se on ruši!? Da li je to uvredljiv sadržaj!? Nije!

Nekome miriše na revoluciju, poziv na nasilno rušenje vlasti!?

Gospodo, postoji procedura, postoji zakonit put! Zašto je policiji Republike Srpske teško da se drži slova zakona!?

Ovako, izvlači se zaključak da su nekome u strahu bile prevelike oči i da je samo taj neko vidio ono što drugi ne vide.

Ovo je samo dobra provokacija i marketinški trik, koji je još jednom pokazao svu nesposobnost naše partijske policije koja sluša naloge s vrha Partije, umjesto da se drži zakona.

Ministar Dragan Lukač (naš šerif Vilobi) bi trebao da pogleda film “Tri bilborda”, a ne bi škodilo ni Miloradu Dodiku da malo odmori od kampanje i zametanja kavge sa opozicijom, uz ovaj film.

I nemojte nas spasavati od revolucije. Vas će dokrajčiti tiha i nevidljiva narodna revolucija.

Ne treba nama Če, mi imamo Davora!

On vam je srozao lični i partijski rejting onako kako to nikad nijedna opoziciona partija ne bi mogla ni uz pomoć najvećih magova političkog marketinga.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *