Američki list Njujork tajms o “Pravdi za Davida”

Društvo

Američki Njujork tajms u tekstu pod naslovom “Protesti masovniji od stranačkih mitinga u BiH” navodi da je na današnjem protestu “Pravda za Davida” u Banjaluci bilo 20.000 ljudi, dok je mitingu SNSD-a prisustvovalo tek nekoliko hiljada.

List piše da su protesti organizovani u petak u dva najveća grada u BiH, od strane dvojica očeva koji traže istinu o navodnim ubistvima njihovih sinova, zasjenili stranačka okupljanja povodom nedjeljnih opštih izbora u BiH.

“Roditelji mladića i opozicija optužuju vlasti da učestvuju u onome za šta tvrde da su ubistva, koja iz političkih razloga zataškavaju policija i tužilaštvo.

Široka javna podrška dvojici ožalošćenih očeva prevazišla je etničke podjele BiH, što odražava nezadovoljstvo političkim sistemom i pravosuđem, uz korupciju i dominanaciju stranaka u 23 godine od rata 1992-95. godine”, navodi list.

Njujork tajms piše da su završni stranački skupovi pred predsjedničke i parlamentarne izbore bili zakazani za petak uveče, što se podudaralo sa protestima u glavnom gradu Sarajevu i sjeverozapadnoj Banjaluci.

“Međutim, glavni opozicioni blok u autonomnoj Republici Srpskoj, Savez za pobjedu (SzP), otkazao je okupljanje u Banjaluci, kao i dvije opozicione stranke u Sarajevu, u znak solidarnosti sa ožalošćenim porodicama.

Dvojica očeva – Davor Dragićević, Srbin iz Banjeluke i bošnjački Musliman iz Sarajeva – Muriz Mamić odlučili su da održe istovremene proteste prije glasanja kako bi se pritisak na pravosuđe ubrzao istinu o smrti njihovih sinova.

Protest u Banjaluci pomjeren je nakon što je policija bosanskih Srba zaustavila autobuse koji su vozili demonstrante iz drugih gradova. Saobraćaj u centru grada zaustavljen je, a policija je krstarila ulicama u oklopnim vozilima”, piše Rojters, a prenosi Njujork tajms.

List piše da je Dragičević prvo rekao kako će demonstranti blokirati grad ako svim njihovim pristalicama ne bude dopušteno da im se pridruže, ali je protest kasnije počeo i završio se bez incidenta.

“Ministarstvo unutrašnjih poslova organizovalo je ubistvo Davida Dragičevića, rekao je otac, imenujući funkcionere koji su navodno uključeni u ubistvo. ‘Ovo je kriminalna država, kriminalna policija'”, prenosi američki list Dragičevićeve riječi.

List navodi da je oko 20.000 ljudi uzvikivalo “ubice!” i “negodovalo uz pomen imena lidera bosanskih Srba Milorada Dodika, čija je stranka SNSD održala svoj završni skup na trgu samo nekoliko stotina metara udaljenom, na kome je prisustvovalo nekoliko hiljada pristalica.”

Na kraju teksta, američki list navodi hronologiju neriješenih slučajeva smrti Davida Dragičevića i Dženana Memića.

mondo.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *