Getinger: Materijalni gubici se mogu nadoknaditi, život nema cijenu

Društvo

Direktor “Optima grupe” Banjaluka Andrej Getinger rekao je da je jutros u Rafineriji nafte u Brodu, koja je nedavno pretrpjela havariju, u potpunosti uspostavljena otprema nafte i naftnih derivata i da se prema kupcima ispunjavaju sve ugovorene obaveze.

Getinger je naglasio da će svi kupci biti snabdjeveni naftom i njenim derivatima u skladu sa normama, potrebama i zahtjevima.

– Otprema nafte i naftnih derivata danas je krenula u potpunosti i svi koji zahtijevaju biće snabdjeveni na odgovarajući način – rekao je Getinger na konferenciji za novinare povodom nedavnog požara i eksplozije u Rafineriji nafte u Brodu kada je poginuo jedan radnik, a deset ih je povrijeđeno.

On je naveo da su razni nadzorni organi Republike Srpske na terenu i istražuju da bi utvrdili uzroke i posljedice havarije i požara.

– Čim bude dostupno mjesto na kome se desila havarija izvršićemo ekpertizu radi utvrđivanja potencijalnih razloga tog incidenta. Izvršićemo i ekspertsku provjeru opreme koja se tu nalazila i one koja nije bila neposredno na tom mjestu. Nakon toga ćemo procijeniti štetu i sačiniti plan da ponovo stavimo u funkciju opremu stradalu u havariji – rekao je Getinger.

On je naveo da razmatraju mogućnosti kako da što brže uspostave proizvodnju u Rafineriji.

Kada je riječ o ekološkim pitanjima i eventualnom zagađenju vode i vazduha, Getinger naglašava da njihova mjerenja prije i poslije havarije pokazuju da nije došlo ni do kakvih ozbiljnih zagađenja.
On je demantovao pojedine medijske napise da je zagađena voda u rijeci Savi, navodeći da je mjesto havarije udaljeno od Save.

– Naša postrojenja za prečišćavanje industrijskih voda su radila. Ta voda, koja je ispuštana u Savu, zadovoljavala je ekološke kriterijume, a zagađenje nije bilo moguće ni putem podzemnih voda – naveo je Getinger.

On je rekao da se mogu nadoknaditi materijalni gubici, ali da ljudski život nema cijenu.

– Nažalost, poginuo je jedan naš radnik koji se nalazio na mjestu dešavanja u trenutku eksplozije. Izražavamo saučešće porodici stradalog radnika Ljube Patkovića i pružićemo im svu materijalnu pomoć – kaže Getinger.

On je zahvalio radnicima Rafinerije koji su tokom havarije, zajedno sa vatrogascima, učinili velike napore da ne dođe do širenja požara i veće materijalne štete.

Getinger je zahvalio i predsjedniku Srpske Miloradu Dodiku, ministrima u Vladi Srpske, opštini Brod, stanovnicima Broda i Srpske, ali i rukovodstvu Hrvatske i Slavonskog Broda što su izrazili volju da pomognu u prevazilaženju posljedica havarije u ovoj rafineriji.

U Rafineriji nafte u Brodu nedavno se u postrojenju za preradu nafte dogodila eksplozija i požar u kojem je poginuo radnik Rafinerije Ljubo Patković, a deset njegovih kolega je povrijeđeno.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *