Login
<a class="gkTwitter" href="#">Twitter</a><a class="gkFb" href="#">Facebook</a><a class="gkPinterest" href="#">Pinterest</a><a class="gkGplus" href="#">Google+</a>

Oko 500 migranata smjestiće u stambene kontejnere u hali "Bire"

Oko 500 migranata smjestiće u stambene kontejnere u hali &quot;Bire&quot;

​Oko 500 migranata naredne sedmice u Bihaću trebalo bi dobiti smještaj dostojan čovjeka, po standardima i propisima koje primjenuje Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Time bi se, makar za određeni broj ovih nevoljnika koji su se našli u BiH, riješio problem prije svega preživljavanja predstojeće zime, koja je "zube" pokazala već prije nekoliko dana kada su se temperature u ovom dijelu Evrope neuobičajeno rano spustile ispod nultog podioka.

Naime, predviđeno je da o navedenom u ponedjeljak, 15. oktobra, u Bihaću bude potpisan sporazum između zvaničnika IOM-a i kompanije "Bira". Sporazumom bi IOM-u za potrebe smještaja migranata bihaćka "Bira" na raspolaganje ustupila 70.000 kvadratnih metara ograđenog zemljišta. Na zemljištu se nalazi hala veličine cca 30.000 kvadrata. Hala raspolaže velikom menzom, kupatilima i mokrim čvorovima dostatnim za optimalno 500 ljudi.

Ali migranti neće biti smješteni u "Birinu" halu, nego u stambene kontejnere koje će IOM, kako prenosi Avaz, za ovu namjenu uvesti iz inostranstva, i pozicionirati unutar hale.

Kako je rečeno iz "Bire", inicijativu i saglasnost za ovaj projekat dao je gradonačenik Bihaća Šuhret Fazlić. Njegova realizacija počinje odmah po potpisivanju sporazuma početkom naredne sedmice.

nezavisne.com

Dodaj komentar


Sigurnosni kod
Refreširaj

nazad na vrh