Promjena nakaradnog izbornog sistema je uslov opstanka

Društvo

Banjalučki intelektualac i bivši visoki politički funkcioner dr Dragutin Ilić uputio je otvoreno pismo svim političkim i nevladinim organizacijama, udruženjima građana i javnosti Bosne i Hercegovine. Ilić se u pismu osvrće na protekle Opšte izbore u BiH i predlaže da se oni ponište, a mandat prethodnim zakonodavnim i izvršnim vlastima produži za 90 dana, kako bi izmijenili Izborni zakon i raspisali nove izbore.

PIŠE: dr Dragutin Ilić

Narod kaže: “Kada je prvo dugme zakopčano naopako, onda su i sva ostala zakopčana naopako”.

Prvo dugme na našoj košulji naopako je zakopčao OEBS, još davne 1996. godine, kada u Izborni zakon nije unio ključnu odrednicu o vanrednim izborima i ostavio nam ovakvu Centralnu izbornu komisiju, u kojoj umjesto odgovornih profesionalaca sa ograničenim mandatom, strogim pravilima ponašanja i drastičnim kaznama za zloupotrebu, “doživotno” sjede stranački ljudi, koji su izvođači kršenja izborne volje birača od prvih poslijeratnih izbora 96-te, pa do danas.

Dvadest pet godina građani u RS i BiH, čekaju na uređeno društvo i državu čije bi institucije odgovorno i profesionalno radile u njihovom interesu, društvo okrenuto budućnosti, društvo u kome će živjeti slobodno i moći izabrati svoje predstavnike, koji će njima polagati račune za svoj rad. Umjesto toga mi imamo interesne grupe i moćne pojedince koji su institucije pretvorili u instrumente lične vlasti, a građane drže u stalnom strahu od novog rata, nesigurne egzistencije i neizvjesne budućnosti, zaklinjući se u nacionalne interese i predstavljajući se kao jedini njegovi zaštitnici.

Ovi izbori su na najbrutalniji način pokazali sve slabosti tog nakaradnog sistema, a građani umjesto očekivanih promjena su doživjeli najveće poniženje i potcjenjivanje zdravog razuma i logike.

Mi više nemamo vremena. Radno aktivno stanovništvo masovno odlazi. Negativna stopa nataliteta se drastično pogoršava. Institucije vlasti su postale same sebi svrha. Urušeni su obrazovni, zdravstveni i pravosudni sistem, koji su uslov za stabilno društvo. Privreda je na rubu propasti, pogotovo danas kada radnici odlaze u inostranstvo.

Jedna mudrost kaže: “Ako hoćeš da uništiš jedan narod uništi mu obrazovni sitem”. Da bi ispravili ono što je urađeno sa našim obrazovnim sistemom potrebno je više od pola vijeka. Dokle smo dogurali kada u eri informacionih tehnologija mi čak i u srednje škole uvodimo vjeronauku. Dok drugi koracima grabe naprijed mi se vraćamo u srednji vijek.

Zato plebiscitarno tražimo da se ovi izbori ponište, a mandat prethodnim zakonodavnim i izvršnim vlastima produži za 90 dana, u kom roku treba da izmijene Izborni zakon i raspišu nove izbore.

U Izbornom zakonu treba da se nađu sljedeće odredbe koje će onemogućiti manipulacije biračima i omogućiti im da slobodno iskažu svoju volju:

1. U Izborni zakon uvesti odredbu koja omogućava vanredne izbore. Da smo tu odredbu imali u postojećem izbornom zakonu, čvrsto sam uvjeren da bi BiH bila prosperitetna zemlja sa visokim standardom života i ravnopravna članica EU. Kako? Odgovor je jednostavan. Kada nam u predizbornoj kampanji neka politička opcija (nije bitno kako se zove) ponudi program i ljude koji nam se dopadnu i mi glasamo za njih, šest mjeseci je dovoljan period da pokažu da će provoditi to što su obećali. A, ako se to ne desi i ustanovimo da je to bilo samo da dobiju naše glasove, tražimo vanredne izbore i kaznimo ih glasajući za drugu opciju. Ako i oni omanu idu ponovo vanredni izbori. Kada ih za četiri godine promijenimo četiri puta onda će shvatiti da zavise od građana, a ne građani od njih. I još važnije od toga građani će shvatiti da nisu bespomoćna masa kojom nečasni manipulišu u svoju korist.

Kao potvrda toga šta mogu građani ako se osvijeste i ujedine, jeste ono što, više od pola godine iz dana u dan u Banjoj Luci, na Trgu Krajine, pokazuju članovi GRUPE PRAVDA ZA DAVIDA. Oni su više učinili na razobličavanju privatizovanih institucija vlasti i svih mogućih zloupotreba vlastodržaca nego sva opozicija za dvanaest godina. Zato je to, po meni, istorijski događaj, jer predstavlja prvi zametak u buđenju građanske svijesti. Ponosan sam na moje Banjalučane i Krajišnike, jer su i ovaj put kao što su to činili u našoj tegobnoj prošlosti, ustali protiv nepravde i tiranije.

Zapamtite ništa više poslije ovoga neće biti isto.

2. Umjesto ovakve CIK-e izabrati profesionalce, sa strogim pravilima rada i ograničenim mandatom i visokim kaznama za zloupotrebe. To isto primijeniti na opštinske i gradske izborne komisije.

3. Propisati najsrtožije kazne za zloupotrebu instutucija vlasti i njihovih resursa u izbornom procesu i tretirati to kao krivično djelo, isto važi i za kupovinu glasova, pritisak na birače i sve one radnje koje smo do sada vidjeli, a bile su nekažnjene.

4. Mandat pripada političkoj organizaciji, a pojedincu samo ako je bio nezavisni kandidat. Time sprečavamo političku korupciju, koja je postala pravilo ponašanja. To podrazumijeva i ukidanje kompenzacionih mandata.

5. RS i FBiH da budu po jedna izborna jedinica, jer se time omogućava veći demokratski kapacitet i mogućnost da u paralamente uđu nezavisni kandidati ili male partije.

6. Objediniti opšte i lokalne izbore, zbog racionalnosti.

7. Uvesti elektronsko glasanje, čime se izborni proces pojednostavljuje i pojeftinjuje i što je najvažnije spriječava prepravljanje volje birača.

8. Formirati pravni tim koji će sve ove principe prevesti u normu, uz eventualne dopune koje bi bile u istoj funkciji OMOGUĆAVANjA SLOBODNIH I POŠTENIH IZBORA.

Nadam se da će ove principe podržati i partije koje su trenutno na vlasti i koje su se već proglasile pobjednicima. Ako su uvjereni da imaju podršku građana, onda je i njihov interes da to na ovaj način potvrde i tako otklone svaku sumnju da su nelegitimni i još važnije od toga da spriječe da se to riješi na ulici.

Njima, ali i svima nama za nauk, neka posluže naučno dokazane i u praksi potvrđene ove dvije istine:

– Jedna respektabilna sociološka studija je utvrdila da vlast nakon sedam godina mijenja i najčvršće karaktere ljudi. Zato su mnoge zemlje u svojim ustavima i zakonima ograničili mandate na dva puta po četiri godine, i

– U psihologiji je poznato psihološko stanje koje počinje sa ravnodušnošću, zatim prelazi u depresiju, a iz depresije u očaj, koji na kraju eksplodira bijesom. Šta smo sve u takvom stanju spremni učiniti svako zna na vlastitiom primjeru. Naknadno kajanje ne može popraviti učinjenu štetu. Imajte ovo naumu, vi koji biste da, kada jednom budete izabrani na neku poziciju, tu ostanete doživotno. Funkcija je prvo odgovornost, a tek potom privilegija.

Banja Luka, 13.oktobar 2018.godine.

dr Dragutin Ilić

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *