Đaković: Kupac “Ljubije” mora da produži budućnost rudarenja u Prijedoru

Društvo

Gradonačelnik Prijedora Milenko Đaković izjavio je bi Vlada Republike Srpske, u odluci o prodaji državnog kapitala u Rudniku željezne rude ”Ljubija” trebalo da definišu koje su to kompetencije, kao i reference koje bi potencijalni kupci trebalo da ispunjavaju.

Đaković smatra da budući vlasnik “Ljubije” mora da ispuni uslove za ekspolataciju rude na njenim rudištima.

– Udruživanjem nalazišta u Ljubiji i Omarskoj rudarenje u Prijedoru bi se produžilo najdalje do 2031. godine, što je velika vremenska razlika u odnosu na samu eksploataciju željezne rude rudnika u Omarskoj – tvrdi on.

Naveo je da se svi radnici u “Arselor Mitalu” plaše se da će ostati bez posla, jer ležišta na području Omarske, gdje ova kompanija i kopa rudu, imaju uslove za eksploataciju u narednih pet do šest godina.

– Mi vjerujemo da na području Prijedora ima još dodatne željezne rude koja nije istražena, a posebno na kopovima RŽR ” Ljubija”- poručio je Đaković.

On je istakao da lokalno rukovodstvo nije protiv prodaje državnog kapitala u RŽR “Ljubija”, te da su već nekoliko puta o tome i pisali Vladi RS.

-Pošto do sada još uvijek nismo došli do zvaničnog dokumenta Odluke Vlade Republike Srpske o načinima i uslovima prodaje državnog kapitala u RŽR “Ljubija” ne možemo komentarisati dok ne dobijemo taj dokument. Svakako naglašavamo da je od izuzetnog interesa građana Prijedora da se ove kompetencije i reference ispune od strane kupaca koji bi kupili taj državni kapital, sa namjerom da se rudarenje koje je tradicionalno u Prijedoru nastavi što duže i da se stvore uslovi za provođenje novih istraživanja da bi se dokazalo da ima ili nema dodatno željezne rude na ovom području – kaže prvi čovjek grada na Sani.

Dodaje da bi samo na taj način, bile zadovoljene sve pretpostavke i mogućnost zapošljavanja novih radnika i produženje rada zaposlenima u ” Arcelor Mitalu” u Omarskoj.

– Prije svega, bili bi ispunjeni uslovi da to ne može da kupi neko ko bi ušao u neke alternativne namjere, koji bi spriječili dalje rudarenje u Prijedoru, a mnoge ljude ostavili bez posla – zaključio je Đaković.

Svoj stav povodom saglasnosti koju je Vlada Republike Srpske dala Investiciono-razvojnoj banci za prodaju akcija Rudnika željezne rude “Ljublja” putem aukcije, Đaković je saopštio na zvaničnoj stranici grada Prijedora.

Inače Sindikalne organizacije “Arcelor Mittal” i Konfederacija sindikata, tražile su da se u prodaju “Ljubije” aktivno uključi i grad Prijedor.

srpskainfo.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *