Šehić: Odbijanjem zahtjeva za ponovno brojanje CIK brani interese stranaka, a ne građana!

Društvo

Centralna izborna komisija (CIK) BiH primila je u zakonski predviđenom roku više od 100 primjedbi i žalbi koje se odnose na zahtjeve za ponovnim brojanjem glasačkih listića nakon provedenih opštih izbora.

Jedan od zahtijeva uputila je i Koalicija “Pod lupom”, koja provodi građansko, nestranačko posmatranje izbora u našoj zemlji. Konkretno, traže novo brojanje nevažećih glasačkih listića za izbor članova Predsjedništva BiH. Da li će CIK BiH uvažiti njihov zahtjev, kažu, teško je prejudicirati.

“Jako je teško predvidjeti šta i kako mogu uraditi institucije u BiH, ali će sigurno po svom ubjeđenju procjenjivati da li su pristigli zahtjevi za ponovno brojanje glasova argumentovani ili ne. No, posebno se postavlja pitanje šta za koga znači argumentacija”, ističe u razgovoru za Vijesti.ba predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom” i bivši član CIK-a BiH Vehid Šehić.

On dodaje da, prema informacijama kojima raspolaže, CIK BiH odbija zahtjeve za ponovno brojanje glasova u većini slučajeva, kao i progovore.

“To je stav CIK BiH, ali se na to može pokrenuti postupak pred Sudom BiH, čija će odluka biti konačna u ovom izbornom periodu”, ističe Šehić.

On pojašnjava da Upravni odjel Suda BiH ima nadležnost za sve odluke, te ukoliko CIK BiH ne uvaži žalbe, one će biti upućene ovoj pravosudnoj instanci.

“Sud BiH donosi konačnu odluku koja može biti takva da potvrdi odluku CIK ili da je poništi, ukine i vrati na ponovno odlučivanje”, precizira Šehić.

Vjeruje da će oni koji budu odlučivali o zahtjevima, svoj posao raditi savjesno i odgovorno.

“Napominjem sve, pa i CIK BiH, da se ovdje štiti interes građana birača, a ne političkih stranaka. Potrebno je sačuvati integritet, vjerodostojnost i dostojanstvo građana koji su izašli na izbore i ostvarili biračko pravo, a svi koji su pokušali i u mnogo čemu uspjeli da falsifikuju izbornu volju birača moraju biti sankcionisani”, kategoričan je predsjednik Strateškog odbora Koalicije “Pod lupom”.

Šehić takođe podsjeća da je CIK BiH odgovoran za zakonito provođenje izbora.

“Svjedoci smo da je izborna kampanja bila prljava, te da je bila karakteristična po mnogim nepravilnostima – kupovina glasova, dodavanje preferencija kandidatima, veliki broj nevažećih glasačkih listića… Na CIK-u BiH je da odluči da li će svojim odlukama vratiti integritet i kredibilitet izbornom procesu ili će prihvatiti realnost i potvrditi ovakve rezultate izbora, što bi sigurno uticalo na povjerenje građana, pa i političkih subjekata, u CIK BiH”, navodi Šehić.

Indikativno je, kako ocjenjuje, da je odmah nakon završetka izbora iz CIK-a BiH rečeno da su ovo bili najpošteniji izbori.

“To apsolutno ne odgovara istini. Sa sigurnošću mogu tvrditi da ovi izborni nisu bili regularni kako se to želi predstaviti”, potcrtava Šehić.

Vijesti.ba

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *