Novi poligon za obuku vozača u Banjaluci

Društvo

Novi poligon za obuku vozača otvoren je danas u Lazarevu, na novouređenoj površini u blizini „Novog Jelšingrada“. Zahvaljući ovom projektu, koji je finansirala Gradska uprava, biće omogućena kvalitetna obuka novih vozača.

Savremeno opremljeni poligon urađen je na postojećem parkingu, koji do sada nije bio u funkciji. Za uređenje ove površine iz gradskog budžeta izdvojeno je 10.000 KM, a poligon je namijenjen za obuku za putnička motorna vozila, motocikle, autobuse i teretna motorna vozila.

Načelnik Odjeljenja za saobraćaj i puteve Slaviša Sandić istakao je da je osnovni motiv za prenamjenu ove površine u poligon za obuku činjenica da je do sada ova obuka obavljana na neadekvatanoj površini, odnosno na dijelu Istočnog tranzita.

-S obzirom na to da je obuka vozača do sada vršena na dijelu Istočnog tranzita koji je nedavno pušten u funkciju, tragali smo za novim rješenjem i kvalitetnim rješavanjem obuke vozača u gradu, a odluku smo donijeli i zbog zahtjeva vlasnika auto-škola- objasnio je Sandić.

On je precizirao da je jedan od osnovnih segmenata poligona mini kružna raskrsnica od montažnih elemenata, na kojoj će budući vozači steći prva iskustva i znanja o vožnji kroz kružne raskrsnice. Takođe, poligon omogućava obučavanje vozača za parkiranje pod uglom i uzdužno parkiranje, promjenu i držanje pravca unutar saobraćajne trake, poštovanje prava prvenstva…

-Nadamo se da će otvaranje ovog poligona doprinijeti kvalitetnoj obuci vozača i da će to doprinijeti povećanoj bezbjednosti u saobraćaju – istakao je Sandić.

On je dodao da je u toku analiza Naredbe o regulisanju saobraćaja, u dijelu koji se odnosi na obuku kandidata za vozača motornih vozila, s ciljem da se omogući obučavanje za vozače autobusa na stvarnim trasama postojećih linija javnog prevoza. Takođe, naglasio je da bi se kroz analizu ovog dokumenta trebale definisati trase obuke za vozače teretnih vozila, kao i da se obuka ne vrši u vrijeme saobraćajnih „špiceva“.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS i vlasnik jedne od gradskih auto-škola Milenko Jaćimović, rekao je da je pohvalno što je Banjaluka omogućila svojim građanima da se što bolje i kvalitetnije osposobe za vožnju.

-Naš grad godišnje dobije 1.000 novih vozača i zato je bitno da ima što spremnije i bolje vozače, što će smanjiti i broj saobraćajnih nezgoda – istakao je Jaćimović i zahvalio se Gradskoj upravi i Odjeljenju za saobraćaj i puteve na izgradnji ovog poligona.

I u Zavodu za obrazovanje odrsalih RS smatraju da će novi poligon značajno unaprijediti obuku budućih kandidata.

-Nadamo se da će se i druge lokalne zajednice ugledati na Banju Luku- kazala je Mirjana Bera u ime Zavoda za obrazovanje odraslih.

Direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milija Radović takođe očekuje veći kvalitet u obuci budućih vozača, a samim time smanjenje broja saobraćajnih nesreća.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *