Zajednički rusko-srpski istraživački programi dva univerziteta

Društvo

Rektor Univerziteta u Banjaluci Radoslav Gajanin i rektor Bjelgorodskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta Oleg Poluhin, potpisali su dopunu sporazuma o saradnji ove dvije visokoškolske ustanove.

Kako se navodi, predmet sporazuma je razvoj uzajamne saradnje, između Univerziteta u Banjaluci i Međunarodnog multidisciplinarnog naučno-obrazovnog Centra slovenskih istraživanja ove ruske visokoobrazovne institucije.

Kako je rečeno, razvijaće saradnju u realizaciji zajedničkih naučno-istražovačkih i obrazovnih projekata i naučnih istraživanja. Takođe, zajednički će raditi na organizaciji i realizaciji naučnih konferenncija i seminara.

Kako se navodi u sopštenju, udruženim snagama će pripremati i realizovati zajedničke rusko-srpske istraživačke programe u okviru naučnih pravaca Univerziteta u Banjaluci i Međunarodnog centra, a radiće i na razmjeni studenta i osoblja.

Inače, u septembru ove godine je potpisan Sporazum o saradnji između banjalučkog Univerziteta i Bjelgorodskog državnog nacionalnog istraživačkog univerziteta.

Bjelgorodski državni univerzitet osnovan je 1876. godine, a danas ima oko 23.000 studenata iz svih krajeva Rusije, kao i 3.000 studenata iz cijelog svijeta.

Sarađuju sa više od 160 univerziteta iz Rusije i svijeta, kao i sa 600 preduzeća iz Rusije. Na ovom univerzitetu je doktoriralo 1.100 kandidata, a 14 akademika univerziteta su dopisni članovi Ruske akademije nauka (RAN).

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *