Sudije neće da se odreknu regresa od 2.200 KM

Društvo

Nakon što su usvojene izmjene Zakona o platama i drugim naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, sudije i tužioci najavljuju ponovno pokretanje postupka pred Ustavnim sudom BiH, jer umjesto regresa od oko 2.200 KM, koji su do sada imali, dobijaće “svega” 300 KM.

Uporište u novim apelacijama i tužbama protiv BiH sudije i tužioci tražiće u Ustavu BiH, u kojem piše da “naknada za lica koja obavljaju funkcije u institucijama BiH ne može biti umanjena za vrijeme trajanja mandata nosioca funkcije”.

Zakon o platama i naknadama u sudskim i tužilačkim institucijama na nivou BiH, koji je usvojen na posljednoj sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, izmijenjen je upravo zbog odluke Ustavnog suda BiH, koji je još 2013. godine utvrdio da su sudije i tužioci diskriminisani, jer kao i ostali zaposleni u institucijama BiH nisu imali pravo na naknadu za topli obrok, smještaj, prevoz i odvojen život.

Izmijenjenim zakonom sudijama i tužiocima uvedene su te naknade, ali im je smanjen topli obrok, odnosno on će se, kao i zaposlenima u institucijama BiH, određivati podzakonskim aktom na osnovu Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH. Trenutno sudije i tužioci imaju regres u visini od 50 odsto od plate sudije Ustavnog suda BiH ili oko 2.200 KM, dok zaposleni u institucijama BiH godišnje po osnovu regresa primaju 300 KM. Prošle i 2014. godine zaposleni u institucijama BiH nisu ni imali topli obrok, odnosno dobijali su simboličniu jednu KM po tom osnovu.

“Grub sam, ali Savjet ministara BiH čini prevaru. Uvode nam naknade za odvojeni život, topli obrok, a smanjuju za regres”, rekao je Goran Radević, sudija i član Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTS), na nedavno završenoj sjednici ovog tijela koja je raspravljala o ovom zakonu.
Jedan od sagovornika koji nije želio da mu navodimo ime kaže da je besmisleno sudijama i tužiocima uvoditi naknade za smještaj i odvojen život, jer oni nisu na nivou funkcionera.

“Funkcioner se bira na period od četiri, osam ili ne zna ni ja koliko godina, a sudija je tu doživotno. On se jednom bira i do penzije je tu, pa kako je moguće da neko sudiji plaća za smještaj i odvojen život 30 godina, što je besmisleno”, ispričao je sagovornik “Nezavisnih”.

Ono što je sigurno jeste to da će sudije i tužioci ponovo osporavati zakon koji je usvojen na sjednici Predstavničkog doma Parlamenta BiH, a što su nam indirektno potvrdili i u Visokom sudskom i tužilačkom vijeću, gdje su nakon usvajanja zakona kojim se smanjuje regres sudijama i tužiocima zaključili da upute dopis Savjetu ministara BiH i Parlamentarnoj skupštini BiH.

Kako su nam rekli, ovim dopisom će istaći da VSTS nije imao mogućnost da se izjasni na prijedlog zakona koji je u značajnoj mjeri različit od nacrta o kojem se VSTS već izjašnjavao u pogledu naknade za korištenje godišnjeg odmora.

“U odnosu na ta rješenja koja su predložena skreće se pažnja na član IX stav 2. Ustava BiH”, rekli su nam u VSTS.

Ovaj član upravo govori o tome da za vrijeme trajanja mandata plate i naknade licima koja obavljaju funkcije ne mogu biti smanjene, a kako se sudije i tužioci biraju doživotno, odnosno do odlaska u penziju, po Ustavu BiH primanja im je nemoguće smanjiti. Inače, prema grubim računicama, nedavno usvojene izmjene i dopune Zakona o platama u sudskim i tužilačkim institucijama, BiH građane, odnosno budžet BiH koštaće najmanje milion KM godišnje.

Kako se navodi u obrazloženju tog zakona, za odvojen život i smještaj biće potrebno izdvojiti 255.964 KM, za prevoz 198.220 KM, a za topli obrok, koji će biti šest KM za svaki radni dan, 559.289 KM. Prema ovom zakonu, sudije i tužioci ubuduće će dobijati 300 KM za odvojen život i 400 KM za smještaj, ali pod uslovom da žive dalje od 80 kilometara od mjesta rada, i 53 KM za prevoz.

nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *