Banjaluka: Boračka zgrada bez grijanja

Društvo

Nova kotlovnica za centralno grejanje služi im samo kao ukras, jer u njoj još nije naložena ni jedna vatra.

Roditelji i deca poginulih boraca i ratni vojni invalidi u 284 stana mogu da se greju jedino na struju, ali većina njih nema novaca za takav luksuz.

Lamela u Ulici Palih boraca izgrađena je novcem građana RS, odnosno zajedničkim ulaganjem Vlade RS i Grada Banjaluka.

Kotlovnica je izgrađena, jer bez nje nije mogao biti obavljen tehnički prijem zgrade.

Ipak, grejanje još nije u funkciji, što zbog pravnih zavrzlama, što zbog preskupog i po bezbednost opasnog ogreva.

Dok Grad nastoji da pojeftini grejanje Banjaluke, jer budžet ne može da izdrži kupovinu mazuta, u Adi je postavljena kotlovnica na ekstra lako lož ulje, koje po cisterni košta 130.000 KM.

Kako tvrde stručnjaci, ovo lož ulje je duplo skuplje od mazuta i najskuplje je gorivo na tržištu. Stanari su spremni da plate čak i tako skupo grejanje, ali je pitanje kako da to izvedu.

U Gradu tvrde da je kotlovnica stanarima data na upravljanje i oni treba da se organizuju u zajednicu etažnih vlasnika i završe posao oko grejanja.

– Korisnici dodeljenih stanova, organizovani u Zajednicu etažnih vlasnika, između ostalog, upravljaju izgrađenom kotlovnicom i dužni su da sebi obezbede energent za grejanje – kažu u Gradskoj upravi.

Međutim, porodice boraca i invalidi tvrde da su samo korisnici stanova, a ne i njihovi vlasnici, pa se ne mogu registrovati zajednicu etažnih vlasnika.

– Stupili smo u kontakt sa preduzećem koje je spremno da nam obezbedi grejanje, ali Grad je tražio da pismeno dostavi opis radova predviđenih na toj kotlovnici. Dok se provodi procedura mi se mrznemo i stičemo utisak da Grad namerno odugovlači pokretanje kotlovnice – rekao je jedan od stanara ove zgrade.

Stanari sumnjaju da je u pozadini odugovlačenja činjenica da je kotlovnica smeštena u podrumu zgrade i da nema bezbednosna vrata za slučaj havarije, niti poseban ulaz za unos ogreva.

Stručnjaci pojašnjavaju da je lako lož ulje, ustvari, dizel gorivo, čija isparenja bi mogao zapaliti obični opušak od cigarete i izazvati havariju.

Život u getu

Stanari boračkih zgrada kažu da se osećaju kao u getu. Dodeljeni su im stanovi, ali problemi su počeli od samog useljenja. Sa prvom kišom podrume im je poplavila kanalizacija, a ni pola godina od useljenja, nije im dozvoljeno da sebi obezbede grejanje.

Najskuplje i najjeftinije

Izgradnja kotlovnice je koštala 307.000 KM, ali stručnjaci tvrde da je to dobro rešenje za investitore, ali loše za stanare, jer je u pitanju”najjeftinija kotlovnica, za najskuplji energent”.

Traže objašnjenje od Igora Radojičića

– Očajni smo, jer je došla zima, a mi se grejemo na struju, iako imamo kotlovnicu. Od “Elektrokrajine” smo tražili da nam otpišu dugove, a obratićemo se i novom gradonačelniku Igoru Radojičiću da nam pismeno obrazlože zašto kotlovnica još nije u funkciji – kažu stanari.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *