SNSD u mjesec dana ostao bez dva medija koji su satanizovali opoziciju u RS

Društvo

Dva portala, Srpskaonline.net i Pressrs.ba, koji su se tokom ovogodišnjih majskih protesta izdvojili kao najistureniji branioci vladajuće garniture i mediji preko kojih su se plasirale neistinite informacije o opoziciji, prestali su sa radom tokom novembra.

SrpskaOnline, koja se za samo nekoliko mjeseci pokazala kao veoma nepouzdan medij, već je neko vrijeme offline, dok portal Pressrs od 11. novembra nije ažurirao sajt. Njihovo uredništvo se ni na koji način nije oglasilo niti poslalo zvanično obavještenje o sudbini ovih medija.

U kojoj mjeri je SrpskaOnline nepouzdan portal nedavno su pisali i novinari portala Frontal.rs, koji su, kako su„zamolili kolege zavidnijeg informatičkog znanja da provjere šta se može saznati o njemu“.

– Oni su iščitali podatke uz pomoću kojih se medijski fantom otisnuo internetom, na kojima su uredno prijavljeni bijeljinska adresa, ime i broj telefona. Vajber provjerom vidjeli smo da se broj i ime poklapaju, te smo pozvali kako bi dobili informacije o sajtu. Međutim, sa druge strane slušalice nas je zateklo čuđenje, jer je osoba (čiju privatnost ćemo zaštititi) prvi put čula da je njeno ime iskorišteno za prijavu internet domena. Prema njenim tvrdnjama, zloupotrebu ličnih podataka prijavljena je kasnije i policiji CJB Bijeljina, ali do sada nije dobijena nikakva informacija o rezultatima aktivnosti koje je policija morala preduzeti – navodi se u tekstu i dodaje da je „krađa identiteta krivično djelo“.

Portal srpskaOnline sa radom je počeo u februaru ove godine a već nakon nekoliko sedmica postojanja na njih su se pozivali medijski javni servis RTRS i Novinska agencija SRNA.

– Relevantni izvori, medij od povjerenja, vruća tema, neviđen istraživački tekst..? Ništa od toga. Zanimljivo je da je to prvi put da se ovi mediji pozivaju na informacije objavljene na nekom portalu iz Srpske, koji je pritom nov, nije ga pratila nikakva kampanja i za njegovo postojanje nisu znali ni najupućeniji ljudi iz branše. Pri tom je nemoguće provjeriti ko stoji iza vijesti i saznanja koja se objavljuju na tom sajtu, budući da SrpskaOnlajn nema impresum, niti ijedan potpisan tekst – navodi se u tekstu Frontala .

Protesti, laži i podmetačine

Majski protest Saveza za promjene i uporedni kontramiting vladajuće koalicije predvođene predsjednikom RS Miloradom Dodikom, jasno su podijelile i medije. Neutralnih je bilo veoma malo, gotovo zanemarivo.

Međutim, dva medija su otišla korak dalje. To su već pomenuti internet portali SrpskaOnline i Press.

Led je probila SrpskaOnline objavivši vijest da Savez za promjene plaća dnevnice učesnicima protesta, što je rado preneseno, bez provjere, u mnogobrojnim medijima pod kontrolom vlasti.

Uskoro se u igru uključio i portal Press koji u tekstu „Soroš finansira proteste opozicije u Republici Srpskoj!“, navodi da je njihova redakcija došla u posjed dokumenta koji direktno potrvđuje da poznata fondacija “Otvoreno društvo“, a čiji je osnivač i glavni finansijer kontroverzni američki biznismen mađarskog porijekla, Džordž Soroš, direktno finansira organizaciju protesta opozicije u Republici Srpskoj, i to u ukupnom iznosu od skoro pola miliona američkih dolara.

Pisali su da su Soroševe dotacije opoziciji u RS raspoređene po regijama, gdje je hercegovačka regija dobila 47.400 američkih dolara, sarajevska 97.000, semberska 97.700, dobojska 37.500 i na kraju banjalučka, 214.000 američkih dolara.

Istog dana Fond „Otvoreno društvo“ uputilo je redakciji portala Pressrs.ba demanti na pomenutu vijest , koji je objavljen na samom portalu, ali je bio potpuno skrajnut.

Lider NDP-a Dragan Čavić narednog dana podnio je zahtjev MUP-u RS za sprovođenje krivične istrage protiv njega i drugih lidera opozicije, zbog navoda pojedinih medija da je njihov protest finansirala fondacija “Soroš”.

– Ukoliko se te informacije ispostave tačnim onda mora da odgovaramo mi koji smo organizovali proteste, a ako nisu istinite očekujem da odgovaraju oni koji su ih plasirali – rekao je novinarima Čavić, napomenuvši da je Savez za promjene ogorčen radom RTRS-a i Novinske agencije Republike Srpske (SRNA), kao javnih servisa koje finansiraju građani.

Naravno, istraga nikada nije pokrenuta, konstatovano je da je ipak bilo riječi o dezinformacijama, ali taj epilog nije dobio ni približnog prostora kao i same dezinformacije.

Takođe, nekoliko dana ranije jedna od najisturenijih vijesti, koja je sinhronizovano prenesena i u drugim medijima bliskim vladajućoj koaliciji, jeste vijest sa naslovom „Opozicija na proteste sa majicama iz Turske!“

Inače, portal Pressrs.ba, nastao je sredinom 2011. godine kao zvanični sajt dnevnih novina „Press“ koje su izlazile do 11. aprila ove godine, kada je objavljen posljednji broj. Nakon gašenja novina, portal je nastavio da radi, ali je struktura zaposlenih u potpunosti promijenjena.

Fantomski portali plasiraju laži bez sankcija

Interesantno je da nijedno novinarsko udruženje u BiH, kada institucije već neće, još uvijek nije ozbiljno pristupilo jasnom obilježavanju nepouzdanih medija koji bez ikakvih sankcija plasiraju dezinformacije.

Kada je riječ o portalu SrpskaOnline, bilo bi zaista zanimljivo dobiti odgovor kako je moguće da se državni mediji poput RTRS-a i agencije SRNA pozivaju na informacije portala nastalog prije mjesec dana, portala koji nema impresum, a samim tim ni informacije o vlasniku, nema potpisane novinare ispod tekstova, nema imenovane sagovornike u tekstovima, a „saznaju“ informacije koje duboko potresaju političku scenu republike Srpske, pa i regiona.

M.G/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *