Ujić: Pojačane kontrole na granicama, SIPA i Tužilaštvo istražuju poslove sa Arapima

Društvo

Služba za poslove sa strancima BiH podigla je mjere bezbjednosti na najviši nivo zbog učestalih terorističkih napada u Evropi i predstojećih praznika. Biće pojačane kontrole ulaska, boravka i kretanja stranaca i bezbjednost naših objekata, kaže direktor Službe za poslove sa strancima Slobodan Ujić.

On je istakao da će neke slučajeve u vezi sa nekretninama arapskih firmi u BiH preuzeti pripadnici SIPA i poreskih uprava, a da je za neke zainteresovano i Tužilaštvo BiH.

* GLAS: BiH ima dodatne razloge za podizanje mjera bezbjednosti na najviši nivo?

UJIĆ: U BiH su, pored ostalog, bile i javne prijetnje o krvavom Božiću, tako da ćemo iz domena svojih poslova uraditi operativni plan koji će se ticati praznika tokom kojih će stepen pripravnosti biti podignut na najviši mogući nivo.

* GLAS: Šta to sve podrazumijeva?

UJIĆ: Biće pojačane kontrole ulaska, boravka i kretanja stranaca. Biće pojačana bezbjednost objekata Službe za poslove sa strancima, uključujući i Imigracioni centar. Biće podignut nivo i fizičkog i elektronskog obezbjeđenja. Zajedno sa bezbjednosnim agencijama učinićemo korak više da božićni i novogodišnji praznici prođu u najboljem redu.

* GLAS: Koliko migranti utiču na ugrožavanje bezbjednosti?

UJIĆ: Mnogo. Moguće je da su bliski saradnici onih koji su izvršili terorističke napade u Parizu i Briselu prošli balkanskom rutom. BiH do sada nije imala problema sa tom rutom, osim pokušaja krijumčarenja ljudi, što uspješno sprečavamo u saradnji sa partnerskim agencijama na nivou BiH i entiteta. Vjerujem da ćemo do marta biti mirni kada je riječ o mogućoj promjeni balkanske rute. Bezbjednosno provjeravamo sve koje uhvatimo pri ilegalnom prelasku u EU.

* GLAS: Da li ste u akciji “Nekretnine” došli do podataka o tajnim planovima naseljavanja Arapa u BiH?

UJIĆ: Nismo došli do tih podataka, ali postoje negativne implikacije po bezbjednosni i ekonomski sistem BiH zbog neplaćanja poreskih obaveza i mogućnosti pranja novca. Oni koriste ono što im je dozvoljeno jer imamo bezvizni režim za sedam država arapskog svijeta, ali to i zloupotrebljavaju kada dolaze u BiH. Koriste zakonsku klauzulu da sa 2.000 maraka mogu da registruju firmu na osnovu koje dolaze u posjed nekretnina.

* GLAS: U kojoj fazi je ta akcija?

UJIĆ: Akciju smo sproveli u saradnji sa poreskim upravama i Agencijom za istrage i zaštitu BiH (SIPA). Otkrili smo da državljani Kuvajta, Ujedinjenih Arapskih Emirata, Katara, Sirije, Libije i Saudijske Arabije registruju fiktivne firme samo radi kupovine nekretnina. Akcija se odnosi i na kontrolu zakonitosti boravka tih lica. Kontrolisali smo 691 pravno lice, a 499 nije pronađeno na navedenim adresama i radi se o fiktivnim firmama. Svega 192 pravna subjekta posluju na navedenoj adresi. Ali nije sve bilo negativno. U Sarajevu smo došli do podataka da svih 16 turističkih naselja posluju u skladu sa zakonom. Neke firme zapošljavaju po 300 državljana i plaćaju poreze i doprinose. Provjere nastavlja svih 16 terenskih centara.

* GLAS: Koliko je bilo provjera po terenskim centrima?

UJIĆ: Terenski centar Sarajevo imao je 545 provjera, Banjaluka 16, Bihać 12, Bijeljina osam, Brčko šest, Zenica 63, Istočno Sarajevo četiri, Mostar deset, Travnik 12, a Trebinje pet.

* GLAS: Da li su te firme otvarali i na teritoriji RS?

UJIĆ: Da, to su sestrinske firme. Poslovale su na primjer na području Kantona Sarajevo, gdje im je bilo sjedište, ali su otvarane u Istočnom Sarajevu. Otkrili smo takve četiri firme. Kontrolisali smo i 44 firme iz Rusije i Ukrajine na osnovu operativnih podataka da Rusi kupuju zemlju na potezu od Trebinja do Dubrovnika, ali tu nismo naišli na negativnosti.

* GLAS: Šta slijedi poslije analize dokaza do kojih ste došli?

UJIĆ: Neke slučajeve preuzeće pripadnici SIPA i poreskih uprava, a neke ćemo proslijediti inspekcijama na kantonalnom i federalnom nivou. Zainteresovano je i Tužilaštvo BiH.

* GLAS: Koliko će biti otkaza boravaka, a koliko protjerivanja stranaca?

UJIĆ: Otkaza boravaka, povodom prekršaja, prema mojoj procjeni biće dvadesetak, ali analize još traju. Protjerivanje sa zabranom povratka u BiH slijedi zbog počinjenog krivičnog djela, a to će da utvrde nadležne agencije i tužilaštvo.

* GLAS: Možete li ocijeniti koliko je ukupno poreza utajeno?

UJIĆ: Za sada je nemoguće procijeniti iznose. To će uraditi poreske uprave, kojima zahvaljujem na korektnosti.

Imigracioni centar

* GLAS: Kakva je situacija u Imigracionom centru?

UJIĆ: U posljednje vrijeme bio je pojačan priliv migranata, a zabrinjavajuće je što ih je dosta bilo iz Turske i sa Kosova. Čitave porodice su na području Bihaća pokušale ući u EU. To smo spriječili i vratili ih u njihove države. U posljednja tri mjeseca u tom centru bilo je između 30 i 40 ljudi. Na osnovu sporazuma o readmisiji, posebno sa Srbijom, vraćali smo ih u zemlje okruženja odakle su ušli jer oni nemaju nikakva dokumenta. Trenutno u centru boravi desetak ljudi.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *