Bijeljina: Utrostručen broj korisnika Narodne kuhinje

Društvo

Broj socijalno ugroženih osoba raste, dok je donacija i novca iz lokalnog budžeta sve manje za rad Narodne kuhinje u Bijeljini.

Naime, broj korisnika tri puta se povećao u odnosu na period kada je Narodna kuhinja osnovana. Tako je prije 10 godina hranu dobijalo tek negdje stotinjak građana, dok se danas topli obroci pripremaju za njih 270, što je i jedini obrok koji imaju u toku dana.

Penzionisana spremačica Doma omladine Božica Perić kaže za „EuroBlic“ da sa svojom skromnom penzijom nije u mogućnosti da sebi svakodnevno obezbijedi hranu.

– Nemam nikoga svoga. Nikoga ko bi mi pomogao. Penzija od 120 KM nije dovoljna ni za lijekove i režije. Da nema ovog obroka, umrla bih od gladi – kaže Perićeva.

Kuvarica u Narodnoj kuhinji Nada Jović kaže da se trude da hrana bude raznovrsna i ukusna, te da korisnici redovno imaju porciju kuvanja i pola kilograma hljeba. Ona ističe da i tokom praznika pripremaju korisnicima bogate pakete hrane, koji sadrže pečeno meso, kolače, sokove i mlijeko.

Direktor bijeljinskog Centra za socijalni rad Milan Simeunović istakao je da grad Bijeljina finansira Narodnu kuhinju sa 150.000 maraka i da se u gradskom restoranu godišnje pripremi 65.000 obroka.

-U ovu ustanovu svakodnevno stiže veliki broj zahtjeva za korištenje javne kuhinje. Pravo na ove usluge imaju osobe, koja ne primaju novčanu pomoć, čiji prihodi ne premašuju iznos najniže penzije, lica koja nemaju radno sposobne članove domaćinstva i uslove da sami spremaju obroke. Uglavnom su to stare osobe, koje ne mogu da pripreme obrok, kategorija penzionera sa vrlo niskim penzijama i višečlane porodice – kaže Simeunović.

Sekretar Crvenog krsta Bijeljina Perica Gligić rekao je da se podjela hrane radi na šest punktova raspoređenih u mjesnim zajednicama Ledinci, Veljko Lukić, Bogdanovića plac, Tombak, Janja 1 i Janja 2 vrše aktivisti Crvenog krsta. Ističe i da se za 58 korisnika hranu dostavlja na kućnu adresu.

– Broj socijalno ugroženih, čija je egzistencija ugrožena, iz godine u godinu je sve više, a donacija sve manje – kaže Gligić.

Humanitarni broj

-Pokrenućemo aktivnosti na otvaranju humanitarnog broja koji će biti isključivo za Narodnu kuhinju. Nastojaćemo da prikupimo sredstva i povećamo broj korisnika za 50 – rekao je Perica Gligić, sekretar Crvenog krsta iz Bijeljine.

Istovremeno, Crveni krst RS distribuira hranu u Bijeljini, Banjaluci, Vlasenici i Bileći za oko 900 korisnika narodne kuhinje. Zbog nedostatka novca neizvodljivo je da se javne kuhinje otvore i u drugim sredinama.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *