Zašto direktor “Puteva RS” gleda u nebo: Propao tender zbog “MG Minda” i “Mrkonjić-puteva”!?

Društvo

U slučaju da Republiku Srpsku zadesi jače snježno nevrijeme dobar dio saobraćajnica na prilično velikoj teritoriji neće imati ko da održava jer je propao tender za izvođenje tih radova.

Vršilac dužnosti direktora JP “Putevi RS”, Nenad Nešić, uspio je za samo nekoliko mjeseci koliko se nalazi ne čelu tog preduzeća ono što nije do sada pošlo za rukom njegovim prethodnicima. Veliki dio RS ili kako tu putari vole da kažu oblasti tri, četiri i pet, neće biti očišćene od snijega jer je tender za Izvođenje radova održavanja i zaštite magistralnih i regionalnih puteva i objekata na putevima u Republici Srpskoj na period od 2016. – 2020. godine poništen .

Nešić ali i članovi uprave „Puteva RS“ moraće gledati u nebo jer ne postoji pravni način da se postupak brzo provede za ovu zimsku sezonu i da stanovnici Mrkonjić Grada, Banjaluke, Teslića, Prnjavora i još nekih gradova do Brčkog imaju “zakonskog izvođača radova”.

Poznato je da su “Putevi RS” na vrijeme još u maju raspisali javnu nabavku za održavanje i zaštitu magistralnih i regionalnih puteva u naredne četiri godine. U ovom slučaju za sve oblasti bila je određena okvirna cijena koštanja pa su se gotovo svi putari uglavnom uklapali u njih. Svi osim “Mrkonjić-puteva” i firme “MG Mind” vlasnika Mladena Milanovića-Kaje.

Učesnici javnog poziva za Faktor kažu da je problem nastao kada su se otvarale ponude i kada su predstavnici Milanovićevih firmi shvatili sa su jedini ponuđači, odnosno da nemaju konkurenciju. Tada su u dogovoru sa stručnjacima iz komisije za javne nabavke dogovorili da pošalju poboljšanu ponudu. Ono što su poslali u oblasti tri bilo je za 8,65 % više od predviđenih 14,4 miliona KM, u oblasti četiri 9,14 % više od planiranih 16,9 miliona i u oblasti pet ponuda je bila za 9,23 % veća jer su umjesto 8,8 miliona ponudili 9,6 miliona KM.

Po saznanjima Faktora, direktor “Puteva RS” Nenad Nešić molio je članove uprave da daju saglasnost na ove uvećane cijene, međutim tu nije dobio podršku i morao je krajem oktobra da poništi javnu nabavku.

“MG Mind” i “Mrkonjić-putevi” žalili su se na odluku Komisiji za žalbe BiH. Do njihove odluke,”Putevi RS” nemaju osnov da raspišu novu javnu nabavku tako da im je ostalo samo da gledaju u nebo.

Ko će četiri godine održavati puteve

U oblasti jedan koje obuhvata uglavnom regiju Prijedor za održavanje saobraćajnica biće zadužena preduzeća “Kozaraputevi” i “Prijedorputevi”. U četiri godine za ta potrebe namijenjeno je 22,2 miliona KM.

Oblast dva pripala je preduzeću “Niskogradnja” po cijeni 21,9 miliona KM. Oblast šest održavaće “Bijeljina put” za iznos 14,7 miliona KM.”Zvornikputevima“ pripala je oblast sedam za 16,6 miliona KM,oblast osam i devet pripala je “Romanijaputevima” po cijeni 15,2 .miliona KM.

Desetu će održavati “Srbinjeputevi” za 13,8. miliona, oblast 11 pripala je “Nevesinjeputevima” za 10,1.milion KM a zadnju oblast 12 održavaće “Hercegovina –putevi” za 16,3 miliona KM.

Magazin FAKTOR

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *