Banjaluka: Ljekara promijenilo 18.500 pacijenata

Društvo

Više od 18.500 građana u toku prošle godine promijenilo je ljekara, a kao razloge za ovu odluku najčešće su navodili promjene mjesta prebivališta, prestanak rada izabranog ljekara, kao i nezadovoljstvo radom porodičnog doktora.

U Fondu zdravstvenog osiguranja Republike Srpske naglasili su da je lani 6.123 pacijenta promijenilo porodičnog doktora u Domu zdravlja, dok je 2.271 pacijent otišao u dom zdravlja u nekoj drugoj opštini.

– Pedijatra je promijenilo 1.440 osiguranika, a 10.956 ginekologa u okviru Doma zdravlja – rekli su u Službi za odnose s javnošću Fonda zdravstvenog osiguranja.

Osiguranici Fonda imali su od oktobra do kraja decembra mogućnost da izaberu tim porodične medicine, pedijatra i ginekologa bez navođenja razloga promjene.

Mimo tog roka takođe se može promijeniti porodični ljekar, ali samo pod određenim okolnostima sa navođenjem razloga promjene.

– Pacijenti takođe mogu birati i bolnicu kada su upućeni na bolničko liječenje, bez obzira na mjesto prebivališta – dodali su u Fondu.

Naglasili su da trenutno tri tima porodične medicine u banjalučkom Domu zdravlja imaju više od 2.000 registrovanih pacijenata.

U Domu zdravlja kažu da prema standardima za primarnu zdravstvenu zaštitu jedan tim porodične medicine, koga čine jedan ljekar i dvije medicinske sestre, treba da obezbjeđuje uslugu za 2.000 pacijenata.

Naglašavaju da u Službi porodične medicine radi 121 doktor porodične medicine.

– Građani mogu da biraju i između osam specijalista ginekologije i akušerstva i tri doktora medicine na specijalizaciji iz ove oblasti. U Domu zdravlja radi i 13 specijalista pedijatrije i tri doktora medicine na specijalizaciji iz pedijatrije – naveli su u Domu zdravlja.

Potvrdili su da je i prošle godine nekoliko ljekara imalo više od 2.000 registrovanih pacijenata, ali da se većina brinula od 1.500 do 2.000 pacijenata.

Mještanka Lauša Marica Č. kaže da se morala odlučiti za novog ljekara, jer je njena dosadašnja doktorica našla zaposlenje u drugoj ustanovi.

– Duži niz godina bila sam registrovana kod nje, dosta mi je pomogla sa mojom bolešću. Imala sam mnogo povjerenja u nju, ali ona je, nažalost, prešla kod privatnika. Izabrala sam novog ljekara, ne znam ništa o njemu, ali nadam se da će sve biti u redu – rekla je Čavićeva.

Procedura

U slučaju promjene porodičnog doktora, osiguranik kod novoizabranog ljekara popuni formular koji potom donese u Fond zdravstvenog osiguranja, koji ispuni obrasce u tri primjerka. Jedan se nosi novoizabranom, jedan “starom” porodičnom, a jedan ostaje u Fondu. Osiguranik preuzme zdravstveni karton od “starog” i odnese novoizabranom doktoru.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *