Privredna komora Banjaluka: Račić ostaje bez fotelje zbog gubitka 1,3 miliona KM

Društvo

U Područnoj privrednoj komori Banjaluka nedavno su izabrani članovi Skupštine, a deo članstva očekuje da će uskoro sa trona da skinu aktuelnog predsednika Gorana Račića.

Rukovodstvu ove asocijacije zameraju što se, kako kažu, prema članstvu ponašaju kao državni aparat.

– Ponašaju se kao da im privrednici smetaju umesto da budu telo koje će da zastupa naše interese – kaže Marko Knežević, vlasnik firme “Knežević entering” iz Laktaša.

Sadašnji predsednik Područne privredne komore ostao je, kako kaže Knežević, dužan i državi i dobavljačima kroz stečaj vlastite firme.

– Osim toga, oročio je u Bobar banci 1,3 miliona KM, novca Komore, a ta je banka propala i ostali smo bez tih para – navodi privrednik iz Laktaša.

Knežević dodaje kako veruje da će za nekoliko dana biti izabrano novo rukovodstvo Komore na čelu sa Damjanom Davidovićem, direktorom štamparije “Atlantik”, a bivšim direktorom “Merkatora” u Banjaluci.

– Dakle, struja privrednika, kojoj i ja pripadam, podržava Damjanovića. Kako sada stvari stoje, u novoizabranoj Skupštini imamo potrebnu većinu – kaže Knežević.

Saša Trivić, vlasnik preduzeća “Krajina Klas”, kaže da očekuje da asocijacija privrednika dobije novo rukovodstvo, koje će da zastupa interese privrede.

– Privrednici su znali da će “Bobar banka” propasti, a Račić je stavio novac u tu banku. Pri tome, u istoj banci je imao privatni kredit koji nije vraćao – ističe Trivić.

Dodaje da je Račić “upropastio svoje firme i novac od privrednika” i da ne bi trebalo ponovi da bude predsednik Komore.

Osim Damjanovića, jedini kandidat za predsednika Područne privredne komore Banjaluka je aktuelni predsednik Goran Račić.

On negira optužbe, tvrdeći da je 1,3 miliona KM Komore oročeno u Bobar banci kada je bila stabilna i zato što je imala povoljnu ponudu.

– Analizirali smo revizorski i izveštaj Agencije za bankarstvo i ništa nije ukazivalo na propast banke. Imamo novac oročen i u drugim bankama – kaže Račić.

Tvrdi da niko do sada nije imao ništa protiv njegovog rada i odluka Komore, te da su odjednom predstavnici “samo dve-tri firme počele sa pljuvanjem”.

Predsednik Izborne komisije Predrag Duduković rekao je da u ponedeljak, 20. februara, treba da bude održana konstitutivna sednica Skupštine na kojoj će biti izabran novi predsednik i potpredsednik.

Nakon Banjaluke biće održani izbori i u ostalim područnim privrednim komorama, a nakon toga i u Privrednoj komori RS. Na čelu republičke asocijacije je Borko Đurić dva mandata i nema pravo da se opet nominuje.

Privrednu komoru RS, osim republičkog tela, čine i pet područnih komora sa sedištem u Banjaluci, Bijeljini, Doboju, Istočnom Sarajevu i Trebinju.

Članarina zakonski obavezna

Članstvo u Privrednoj komori RS, odnosno u područnim privrednim komorama, zakonski je obavezno.

To je regulisano Zakonom o privrednoj komori, kojim je propisano da su članovi Komore privredna društva, banke, osiguravajuća društva i druge finansijske institucije koje obavljaju privrednu djelatnost u Republici Srpskoj. Članstvo se plaća po ostvarenom prihodu.

Neki privrednici smatraju da članstvo u ovoj asocijaciji treba da bude dobrovoljno.

EuroBlic

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *