PDP: RTRS mora da dostavi podatke o primanjima Lazanskog i Đakovića!

Društvo

Radio-televizija RS obavezna je da narodnim poslanicima dostavi podatke o visini novčanih naknada koje se isplaćuju fizičkim licima po osnovu angažovanja na javnom RTV servisu Republike Srpske, stav je Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH.

Klub poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS zatražio je tumačenje od Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH u vezi sa podacima o autorskim naknadama novinara Miroslava Lazanskog i Mate Đakovića koji su angažovani na RTRS.

-S obzirom na to da se radi o javnom servisu Republike Srpske i da smo uvjereni da javnost ima pravo da bude informisana o svim islatama iz javnih prihoda i da bilo čiji ugovor ne može da bude sakriven od očiju javnosti, pa tako i ugovori na Radio-televiziji Republike Srpske, zatražili smo tumačenje od direktora Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH, navode iz PDP-a .

Budući da su se RTRS i Ministarstvo saobraćaja i veza RS pozvali na Zakon o zaštiti ličnih podataka BiH, PDP je od Agencije za zaštitu ličnih podataka BiH zatražio odgovor na pitanje: Može li autorska naknada po osnovu Autorskog ugovora na Radio-televiziji Republike Srpske biti lični podatak sakriven od očiju javnosti?

Mišljenje Agencije je da „poslanici u Narodnoj skupštini Republike Srpske imaju zakonit interes da u svrhu vršenja kontrole korištenja novčanih sredstava iz javnih prihoda traže i dobiju podatke o visini novčanih naknada koje se isplaćuju fizičkim licima po osnovu angažovanja u RTRS“.

Agencija napominje i da je „po istom članu (članu 17. Zakona) kontrolor dužan provesti postupak ocjene osnovanosti zahtjeva treće strane, te na osnovu utvrđenog činjeničnog stanja, donijeti oluku da li će omogućiti pristup i dati tražene podatke“.

Iz Agencije podsjećaju da je „RTRS obavezan da Narodnoj skupštini Republike Srpske i javnosti predstavlja izvještaje o svom radu i finansijskom poslovanju“. Smatraju i da „narodni poslanici u NSRS imaju pravo da budu upoznati sa trošenjem novčanih sredstava od strane RTRS kao javnog radio-televizijskog servisa“.

Klub PDP u NSRS danas je ponovo uputio pitanje Ministarstvu saobraćaja i veza RS koje glasi:
„Pod kojim uslovima (finansijskim i nefinansijskim) Miroslav Lazanski i Mato Đaković učestvuju u kreiranju programskog sadržaja RTRS? Koliko im je pojedinačno do sada novca isplaćeno? Molimo vas da nam dostavite sve uplate, uključujući i putne troškove.“

Brčkalo: Na RTRS “komedije” umjesto informativnih emisija

Generalni sekretar PDP-a i narodni poslanik, Miroslav Brčkalo, kaže da RTRS nema osnova da krije podatke o primanjima zaposlenih i angažovanih novinara od Narodne skupštine RS

-Nama i ne trebaju ni matični broj ni tekući računi, ali nam treba da javnost RS konačno sazna kolike su naknade, pogotovo što se radi o ljudima koji su se u proteklom periodu otvoreno svrstali na stranu vlasti u RS, bez ikakve doze objektivnosti.

Brčkalo kaže da novinari za koje su tražili informacije prave “više komedije nego ozbiljne informativne emisije” i podsjetio da je “Lazanski u jednoj od emisija rekao da je zahvaljujući Vladi RS produžen životni vijek građana RS za četiri godine”.

-Mi ćemo istrajati na ovoj priči ne zbog sebe ni PDP-a, već zbog građana RS, jer da je to privatni medij nas to ne bi zanimalo. Međutim, to su sredstva svih građana i svaki građanin plaća rtv pretplatu. A vidjeli smo da je RTRS, kako reče predsjednik Dodik, postala javna kuća i otišla u skroz neku drugu krajnost i služi za dezinformisanje građana RS, a ne objektivno i nepristrastno informisanje, objasnio je Brčkalo.

Podsjećamo, Klub poslanika PDP zatražio je na 12. sjednici, održanoj 17. maja 2016. godine, odgovor od Ministarstva saobraćaja i veza RS na pitanje koje se odnosi, između ostalog, i na iznos primanja Miroslava Lazanskog na Radio-televiziji Republike Srpske.

U odgovoru koji su tada dobili iz Ministarstva navedeno je da „autorska naknada po osnovu Autorskog ugovora predstavlja lično primanje Autora, odnosno lični podatak, i da u tom smislu JP Radio-televizija Republike Srpske nije ovlaštena da trećoj strani otkrije lične podatke, a u skladu sa članom 17. Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH“.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *