Ukinuta obaveza nošenja kacige za bicikliste

Društvo

Novi zakon o bezbjednosti saobraćaja u BiH ukinuo je obavezu nošenja kacige za bicikliste, što će, vjeruju ekolozi i promoteri zdravog života, doprinijeti povećanju broja biciklista.

– Biciklizam je pogrešno predstavljen kao opasan, mada istraživanja pokazuju da je jednako opasno kretati se pješice po trotoaru – kaže Tihomir Dakić iz Centra za životnu sredinu Banjaluka.

Dodaje da je dobrobit vožnje bicikla 20 puta veća u odnosu na potencijalne opasnosti, te da je obaveza korištenja kacige prepolovila broj biciklista na ulicama.

Ekolozi su pozvali sve one koji su zbog kaciga prestali da koriste bicikl da se vrate na ovom zdravom i održivom prevozu i da, poštujući saobraćajna pravila, uživaju u vožnji na dva točka.

Milenko Džever iz Agencije za bezbjednost saobraćaja RS podsjetio je da nošenje biciklističke kacige nije zabranjeno, te preporučio da je i dalje nose djeca i početnici. On je pozvao lokalne zajednice da ulaganjem u biciklističke staze i trotoare smanje upotrebu automobila, kojim se danas obavlja 80 odsto transporta u RS.

Ukidanje obaveze nošenja kacige pozdravila je i Evropska federacija biciklista iz Brisela.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *