Hrvatska traži 60 miliona evra za izgradnju mosta na Savi

Društvo

Gotovo punih pet godina prošlo je od kad je stupio na snagu Sporazum između BiH i Hrvatske kojim je uspostavljen pravni okvir za zajedničku izgradnju mosta preko Save kod Gradiške.

U ovih pet godina Hrvatska još nije zatvorila finansijsku konstrukciju za realizaciju projekta, ni obezbedila građevinsku dozvolu za njegovu realizaciju.

S druge strane, Republika Srpska, odnosno Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju RS, još pre nekoliko meseci dalo je saglasnost “Autoputevima RS” za izdavanje građevinske dozvole za izgradnju mosta na Savi. Na ovaj način ispunjene su sve obaveze Srpske, odnosno BiH, kad je ovaj projekat u pitanju, i sada se samo pita Hrvatska kad će započeti gradnja mosta.

Neđo Trninić, ministar saobraćaja i veza RS, kaže za “Novosti” da je Srpska uradila sve što je potrebno kako bi most počeo da se gradi:

– Sve bi dobilo smisla kad bi se ovaj most izgradio. Hrvatska je aplicirala fondu u EU koji omogućava sredstva za unapređenje saobraćajne infrastrukture. Sada se čeka da Hrvatska dobije ta sredstva. Oni uz projekat izgradnje mosta žele da dobiju ukupno 60 miliona evra, kako bi uradili i određene prilazne puteve sa svoje strane, u dužini od 30 kilometara i zbog toga otežu, a mi smo sve već odavno završili.

On dodaje i da je Hrvatska, sa svoje strane, evropskim zvaničnicima predstavila dinamiku aktivnosti, po kojoj zvanični Zagreb izdavanje građevinske dozvole očekuje u prvom kvartalu 2018.

– Ministarstvo saobraćaja i veza RS i JP “Autoputevi RS” nastavljaju da insistiraju kod nadležnih organa BiH, pre svih kod ministarstva transporta i komunikacija BiH, da ispune svoj deo obaveza i aktivnosti na formiranju zajedničke komisije, čiji bi zadatak bio priprema tenderske dokumentacije, zatim priprema za raspisivanje tendera i izbor izvođača radova – istakao je Trninić.

Mladen Goluža, šef Odeljenja za infrastrukturu ministarstva komunikacija i prometa BiH, kaže za “Novosti” da se ne može planirati raspisivanje međunarodnog tendera za izgradnju mosta sve dok se ne osiguraju finansijska sredstva s hrvatske strane:

– Stav hrvatske strane po ovom pitanju je još nepoznat. BiH je sa druge strane osigurala potrebna finansijska sredstva za gradnju mosta iz vlastitih izvora, a putem VBIF odobrena su i grant sredstva u iznosu od 6,8 miliona evra iz 2015. Naporima BH strane grant sredstva u iznosu od 6,8 miliona evra stavljena su na zajednički fond, odnosno “sačuvana” do rešenja pitanja finansiranja hrvatske strane.

GRANIČNI PRELAZ

Iz Uprave za indirektno oporezivanje potvrdili su da je pre nekoliko dana posao izgradnje novog graničnog prelaza Gradiška dobila firma ITC Zenica. Kompanija ITC Zenica uvedena je u posao a radovi će prema sklopljenom ugovoru, trajati 400 kalendarskih dana, ili nešto više od godine. Vrednost radova je oko 14,2 miliona KM.

PLAN

Kako je planirano, ukupna dužina mosta na Savi trebalo bi da bude oko 430 metara, a procenjena vrednost mosta oko 24 miliona evra. Na teritoriji BiH most preko Save činiće nastavnu celinu deonice auto-puta Banjaluka – Gradiška – granica Republike Hrvatske, a u Hrvatskoj nastavnu celinu brze ceste, deonica: Okučani – granica BiH.

novosti.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *