Kroz naselja voze brzinom od 147 kilometara na sat

Društvo

Česte kontrole i apeli nadležnih, ali i stravične slike saobraćajnih nesreća, nisu zaustavili nesavjesne vozače u RS da autoputem projure brzinom od 247 kilometara na čas, a ograničenja kroz naseljena mjesta “prešišaju” za gotovo tri puta.

Maksimalna brzina od 247 kilometara na čas lani je zabilježena u mjestu Romanovci na autoputu Banjaluka – Gradiška, gdje je ograničenje brzine 130 kilometara na čas.

Ograničenja se ne pridržavaju ni mnogi vozači koji putuju regionalnim, magistralnim i lokalnim putevima, gdje je lani zabilježena maksimalna brzina od 147 kilometara na čas.

Da su znakovi ograničenja samo ukras pored puta za pojedine vozače, pokazali su rezultati istraživanja Auto-moto saveza (AMS) RS koje je od maja do oktobra prošle godine sprovedeno na drumovima Banjaluke, Prijedora, Gradiške, Doboja, Bijeljine, Foče, Istočnog Novog Sarajeva i Trebinja.

Iz rezultata ovog istraživanja može se zaključiti da vozači, bez obzira na kategoriju puta, najviše divljaju noću, a mnogi od njih se ne mogu pohvaliti poštovanjem ograničenja brzine ni prilikom dnevne vožnje.

– Prosječna brzina kojom su vozači noću vozili kroz naseljena mjesta, gdje je ograničenje 50, iznosila je 61,83 kilometra na čas. Na putevima izvan naselja, gdje je ograničenje 60, vozači su u prosjeku išli 75,55 kilometara na čas – navodi se u izvještaju AMS-a.

Čak 36,28 odsto vozača je tokom dana, prolazeći kroz naselja prekoračilo brzinu, dok se ograničenja izvan naselja nije pridržavalo više od polovine vozača.

Prema riječima direktora Agencije za bezbjednost saobraćaja RS Milije Radovića, neprilagođena brzina vozila najčešći je uzrok najtežih saobraćajnih nesreća.

– Na osnovu istraživanja AMS-a može se zaključiti da se ograničenja brzine često krše. S obzirom na to da je novi, rigorozniji Zakon o bezbjednosti saobraćaja na putevima RS nedavno stupio na snagu, vidjećemo kakve će efekte na svijest vozača imati veće kazne – rekao je Radović.

Predsjednik Udruženja za unapređenje bezbjednosti saobraćaja RS Milenko Jaćimović kaže da bi trebalo da bude urađena revizija ograničenja na putevima RS.

– Na primjer, na dionici od Doboja prema Modriči, gdje kuća nema ni na vidiku, nije dozvoljena veća brzina. S druge strane, ima dionica koje prolaze kroz prenaseljena mjesta gdje bi automobili trebalo da se kreću mnogo sporije nego što je to sada propisano – rekao je Jaćimović.

Dodao je da kazne za prekoračenje brzine nisu jedino rješenje, te da je potrebno i na druge načine podizati svijest vozača organizujući razne kampanje.

Pojas

Rezultati jednomjesečne akcije “Veži se zbog onih koje voliš” pokazali su da je lani manje od 50 odsto vozača u Srpskoj koristilo pojas. U akciji, koju su organizovali Auto-moto savez RS i Auto-moto društvo, sagledan je stepen upotrebe bezbjednosnog pojasa kod vozača, suvozača i putnika na zadnjim sjedištima u automobilima i kamionima.

Glas Srpske

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *