Ucjenjivali “Mital” da se domognu “Ljubije”

Društvo

Firma „Israeli Investment Group“ (IIG) za pet godina je, uz blagoslov vlasti Republike Srpske, od savetnika postala najizgledniju kupac državnog kapitala rudnika „Ljubija“, usput diskreditujući konkurentski „Arselor Mital“ Prijedor.

Naime, „EuroBlic“ je u posedu odluke Upravnog odbora „Ljubije“ iz maja 2012. kojom se za stručno savetovanje angažuje upravo ova firma, koja se kasnije pojavljuje kao – potencijalni kupac državnih akcija.

Draško Ljubičić, tadašnji predsednik UO u kome RS ima većinu akcija, potpisao je ugovor o stručnom savetovanju i izradi analiza sa IIG Balkan i sa jednim od njenih pridruženih partnera. Nezvanično, cena usluge bila je 300.000 KM.

Njihov zadatak je bio da naprave nezavisnu analizu eksploatacije, obrade i prodaje železne rude, te da ponude program modernizacije rudnika. Međutim, postavlja se pitanje o kakvoj „nezavisnoj analizi“ se priča kada je već tada dogovoreno da IIG aplicira za koncesiju tri rudna kopa, od kojih onaj u Omarskoj koristi „Mital“.

Jednostavnije rečeno, vlast je IIG pustila u „Ljubiju“ kako bi ta firma sama sebi namestila posao. To se vidi iz predloženih zaključaka firme iz Izraela, po kojima će kasnije vlast da postupa prema „Mitalu“ i po kojima se ponaša sada, kada je IIG predožila kao kupca „Ljubije“ za 92 miliona KM.

„Dokazi“ o prekršajima

Naime, IIG je 2012. tvrdio da je „Mital“ počinio „teške oblike kriminala“ jer je povezanim licima, poput zeničke železare, prodavao rudu ispod cene, čime je oštetio budžet RS za milionski iznos. Kako bi se izbegla optužnica, IIG predlaže da oni postanu većinski vlasnik rudnika „Ljubija“ i da zajednički investiraju s „Mitalom“.

Najzanimljiviji je zaključak „savetnika“ IIG kojim se predlaže da se „Mital“ odrekne dela svojih 51 odsto vlasništva u zajedničkom preduzeću „Arselor Mital“ Prijedor, tako što će dva odsto prebaciti na zajednički odabranu revizorsku kuću „Dilojt“ (ili neku drugu), čime bi se stvorio procenat vlasničkog udela 49-2-49 odsto.

Jednostavnije rečeno, „Dilojt“ bi imao kontrolni paket akcija i njihov glas bio bi odlučujući. Ukoliko „Arselor Mital“ bude ignorisao ponuđeni kompromis, predviđa se scenario koji liči na ucenu.

– Sakupljani dokazi o prekršajima su više nego dovoljni da se počne istraga o proneveri prihoda u sumi od 350 do 400 miliona američkih dolara i izbegavanje poreza u iznosu od oko 40 miliona dolara. Sud proverava i utvrđuje nivo gubitka koji je „Arselor Mital“ izazvao državi, što je više nego dovoljno za povrat 51 odsto vlasništva državi i da se pokrene sudski proces na Međunarodnom sudu i ova priča dovede do međunarodnog nivoa, što može definitivno da ugrozi reputaciju „Mitala“ na svetskom nivou – predlaže „savetnik“ iz Izraela.

Predloženo – učinjeno. Poreska uprava RS 2013. kontroliše poslovanje „Arselor Mitala“ i utvrđuje da su dužni 49,5 miliona KM poreza na dobit, uključujući kamate. Međutim, taj nalaz je skrivan dve godine, sve do 2015, kada je na dnevni red došao drugi po redu pokušaj prodaje „Ljubije“, koju je zaustavio DNS.

Tajni sastanak u Beču

Tada Poreska daje nalog za prinudnu naplatu, a s tim podacima, kao sredstvom pritiska, predstavnici Vlade RS u oktobru 2015. putuju u Beč na sastanak sa vrhom uprave kompanije „Arselor Mital“. Između ostalih, sastanku su prisustvovali ministar industrije Petar Đokić, finansija Zoran Tegeltija i gradonačelnik Prijedora Marko Pavić.

Mada je tada konstatovano da se o naplati skoro 50 miliona KM poreza nastave razgovori, ipak je usledio sudski proces u kome je „Mital“ – pobedio. Okružni sud u Banjaluci je u septembru 2016. doneo presudu u njihovu korist, uz obrazloženje da činjenice o dugovanju nisu pravilno utvrđene. Na taj način su Vlada i IIG ostali bez ključnog argumenta protiv „Arselor Mitala“.

Na tajnom sastanku u Beču, delegacija iz RS je na sto stavila i predlog IIG iz 2012. da se „Arselor Mital“ odrekne dva odsto akcija u zajedničkom preduzeću u Prijedoru. Prema zapisniku u koji je „EuroBlic“ imao uvid, ministar Petar Đokić ih je ubeđivao da bi prenos dela vlasničkog udela trećim licima „dalo slobodu stranama da raspolažu svojim udelom na način na koji žele“.

Međutim, vrh uprave „Arselor Mitala“ glatko je odbio taj predlog, uz obrazloženje da narušava duh privatizacije iz 2004. Da su to prihvatili više ne bi bili većinski vlasnici „Arselor Mitala“ Prijedor u kome RŽR „Ljubija“ ima 49 odsto.

Prete povlačenjem i arbitražom

Kompanija „Mital“ spremna je da se povuče iz zajedničkog preduzeća u Prijedoru i pokrene arbitražni spor protiv RS, ukoliko IIG kupi 64,99 odsto akcija u RŽR „Ljubija“, saznaje „EuroBlic“.

Prema našim informacijama, to je Vladi usmeno saopšteno, a pismenim putem će biti i potvrđeno do kraja sedmice. „Mital“ se poziva na privatizacioni ugovor iz 2004, koji im daje pravo eksploatacije rude.

U slučaju tog scenarija bilo bi ugroženo više od 800 radnih mesta u rudniku, ali i poslovanje železnica RS i Federacije, koje rudu prevoze u zeničku železaru.

blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *