Subvencije za zapošljavanje usmjerene na prekvalifikaciju radnika

Društvo

Prijedlog odluke o visini naknade za korištenje putnog i ostalog zemljišta za postavljanje kablovske kanalizacije usvojen je na današnjoj sjednici Skupštine Grada.

Zeleno svjetlo dobili su i prijedlozi akcionog plana zapošljavanja na području grada i programa korištenja podsticajnih sredstava u funkciji zapošljavanja za 2017. godinu.

Novina kod dodjele podsticaja je u tome što su ranije subvencije bile namijenjene poslodavcima za zapošljavanje novih radnika uz sufinansiranje dijela troškova radnog mjesta, dok će sada subvencije biti usmjerene za sufinansiranje troškova nabavke osnovnih sredstava, uvođenja novih standarda i prekvalifikaciju radnika.

Inače, za podsticaje iz ovog programa biće izdvojeno ukupno 620.000 KM. Od toga, 400.000 KM je planirano za subvencije preduzetnicima koji obavljaju proizvodnu djelatnost, kao i onima koji se bave informacionim tehnologijama. Drugi dio iznosa od 220.000 KM, odnosi se na subvencije za samozapošljavanje i njih će moći da ostvare nezaposlena lica koja su u toku javnog poziva registrovala proizvodnu, zanatsku ili uslužnu djelatnost.

Odbornici su na ovom 11. zasjedanju podržali i Prijedlog odluke o izmjeni Odluke o poslovnim zgradama, poslovnim prostorijama, garažama i garažnim mjestima u garažama.

Odbijena je inicijativa za izmjenu dijela Regulacionog plana stambenog naselja Starčevica.

Inicijativa za izmjenu Regulacionog plana „Centar istok“ uz Mišljenje o razlozima za neprihvatanje inicijative skinuta je sa Dnevnog reda jer nije dobila podršku radnog tijela.

Parlament je završio sa radom oko 18 časova. Preostalo je još 20 tačaka Dnevnog reda, koje će odbornici razmatrati u nastavku sjednice zakazanom za 31.maj ove godine.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *