INFO 5 – omiljena agencija SNSD za ketering i propagandu

Društvo

Vlasnici agencije Info 5 su bivša novinarka Brankica Tejić-Jerinić i nekadašnji novinski urednik Dragan Jerinić. Njihov poslovni partner je Danilo Petrović, sin direktorice Elektrokrajine Seke Kuzmanović i zet potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića.

Elektrokrajina Banja Luka od 2015. do početka 2017. godine potrošila je više od 70.000 maraka za usluge keteringa. Eksluzivno pravo na ove poslove ima marketinška agencija “Info 5” iz Banja Luke. Vlasnici agencije su Brankica Tejić-Jerinić i Dragan Jerinić, poslovni partneri Danila Petrovića, sina direktorice Elektrokrajine Seke Kuzmanović (SNSD). Danilo Petrović ujedno je i zet potpredsjednika SNSD-a Nebojše Radmanovića…

Agencija “Info 5” osnovana je 2008. godine, bavi se marketingom i odnosima sa javnošću i izdaje časopis Dom info. U 2016. godini imala je četiri zaposlena radnika i prihode od pola miliona maraka.

Saradnja sa Elektrokrajinom počela je 2015. godine, a od tada Elektrokrajina je šest puta raspisivala javni poziv za nabavku usluga keteringa i medijsku promociju. Na poziv za dostavljanje ponuda svaki put bi se javila samo jedna firma- Agencija Info 5 iz Banja Luke, jer prilikom raspisivanja javnih poziva iz Elektrokrajine bi ponudu slali samo Agenciji Info 5. Vrijednost ugovora – 10 do 15 hiljada maraka bez PDV-a. Ugovorima su obuhvaćeni ketering, usluge fotografa, organizacije i tehnike.

Uz usluge fotografa i ostalu organizaciju, nabavka hrane i pića za 120 osoba koštala je 10.000 maraka, a nabavka istih usluga za 80 osoba više od 11.000 maraka. Na vrijednost ugovora ne bi uticao broj osoba za koje je namijenjena nabavka hrane i pića.

Iako se Agencija ne bavi keteringom niti je registrovana za tu djelatnost do sada je za te usluge dobila 70.000 maraka od Elektrokrajine.

“Info5 će vam izraditi prijedlog menija u skladu sa vrstom događaja i budžetom, te povezati sa najboljim ketering agencijama” kako navode na svojoj web stranici. Tako je iz budžeta Elektrokrajine za usluge keteringa za otvaranje jedne poslovnice potrošeno 24.000 maraka na svečano obilježavanje obilježavanja početka radova i otvaranje.

Za “usluge keteringa povodom organizacije i medijske promocije obilježavanja početka radova na izgradnji novog poslovnog objekta Elektrokrajine u Čelincu” Agencija Info 5 dobila više od 11.000 maraka. Za usluge keteringa “povodom svečanog obilježavanja otvaranja novog poslovnog objekta Poslovnice Čelinac” Agencija je dobila 10.000 maraka. Za ketering povodom svečanog otvaranja iste poslovnice u Čelincu Elektrokrajina je platila 3.000 maraka firmi Ugoturs iz Čelinca.

Direktorica Agencije Info 5 Brankica Tejić-Jerinić odbila je govoriti za Žurnal s obrazloženjem da treba da se obratimo Elektrokrajini.

– U vezi sa poslovanjem i angažmanom naše agencije od strane preduzeća „Elektrokrajina“ a. d. Banja Luka, molimo vas da sva vaša pitanja usmjerite menadžmentu navedenog preduzeća, kaže Jerinić.

Uprava Elektrokrajine u odgovoru na Žurnalove upite kaže da je nabavka keteringa urađena u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama jer je objavljenja na web stranici preduzeća.

– Agencija Info 5 nije bila favorizirana što potvrđuje činjenica da su javni pozivi za dostavu ponuda bili pod istim uslovima dostupni i otvoreni za sva lica koja se bave keteringom, tvrde iz Uprave.

Elektrokrajina je za usluge medija u 2016. godini potrošila 36.000 maraka, dok je za usluge oglašavanja u 2017. godini Glasu Srpske platila 16.800 maraka. U 2017. godini za usluge objavljivanja obavještenja za klijente na 11 radio stanica u Republici Srpskoj izdvojila više od 32.000 maraka.

DUGOGODIŠNJA SARADNJA SA VLASTIMA

Od osnivanja Agencija Info 5 posluje uglavnom sa institucijama Republike Srpske, a najveći klijent Agencije je Vlada RS, Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinarstvo i ekologiju. Prvi veliki posao u vrijednosti 395.000 maraka, Agencija je 2012. godine dobila upravo od ovog ministarstva za kampanju “podizanje javne svijesti i pozitivne promjene u percepciji upravljanja čvrstim otpadom”. Saradnja je nastavljena do danas bez obzira na upozorenja entitetskih revizora da avansi isplaćeni Agenciji nisu opravdani. U 2015. godini Ministarstvo je Agenciji isplatilo više od 67.000 maraka, a u 2016. godini više od 33.000 maraka neopravdanog avansa.

Agencija Info 5 pored poslova keteringa, bavi se i marketingom. Opština Laktaši isplatila je Agenciji 10.000 maraka za usluge marketinga i portparola. Od 2010. godine Agencija izrađuje opštinski bilten i radi usluge predstavljanja u medijima za Opštinu Teslić. Za navedene usluge u 2016. godini Agencija je naplatila 39.500 maraka.

Dragan Jerinić bio je glavni i odgovorni urednik i zamjenik direktora Nezavisnih novina, njegova supruga Brankica, bivša je novinarka Glasa Srpske. Prema pisanju medija, bračni par svoj poslovni uspjeh duguju upravo bivšem poslodavcu jer “u svim svojim poslovima obilato koriste realno veliku političku i svaku drugu snagu i uticaj Željka Kopanje, vlasnika “Nezavisnih novina” i “Glasa Srpske”. Željko Kopanja bio je dugogodišnji prijatelj Milorada Dodika.

Osim toga, Dragan Jerinić osnivač je firme Mega Elektrik zajedno sa Danilom Petrovićem bivšim savjetnikom i zetom potpredsjednika SNSD-a i bivšeg člana Predsjedništva BiH, Nebojše Radmanovića. Od ove firme Elektrokrajina kupuje struju.

Azra Omerović

zurnal.info

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *