Ministar Malešević kupuje limuzinu od 115.000 KM

Društvo

Ministarstvo prosvjete i kulture RS ušlo je u proceduru nabavke nove službene limuzine, koju namjerava da plati oko 115.000 KM. Tender je već raspisan, a rok za dostavljanje ponuda je 19. jul, kada će komisija Ministarstva odabrati najpovoljniju ponudu.

U više navrata u toku dana smo pokušali da dobijemo na telefon ministra Daneta Maleševića i kad nam se na kraju javio nije mogao ništa konkretno da kaže. “Obratite se Službi za informisanje”, kratko nam je poručio.

U Službi su se pozvali na zaključak Vlada RS iz decembra 2015. po kojem će se zamjena automobila vršiti nakon pet godina korištenja, te zaključka iz maja 2013. o tome da se za potrebe premijera i ministara može nabaviti po jedno vozilo visoke klase.

“U skladu s tim, Ministarstvo se odlučilo za nabavku novog motornog vozila jer je postojeće namijenjeno za službena putovanja ministra proizvedeno 2007. i u nezadovoljavajućem je stanju. S obzirom na to da je audi A6 u vlasništvu Ministarstva, koji se koristi za službena putovanja ministra, prešao 420.000 kilometara, njegovo održavanje je neekonomično te je bila neophodna nabavka novog vozila”, odgovorili su iz Službe za informisanje.

Podsjećamo, Glavna služba za reviziju RS u izvještaju za 2016, koji je ocijenjen s rezervom, konstatovala je da je ovo ministarstvo stvorilo najmanje 10,7 miliona KM obaveza više nego što su imali na raspologanju.

Dakle, probili su budžet za gotovo 11 miliona KM, ili jednostavnije, potrošili su enormna sredstva koja nisu imali i koja nisu bila planirana. Ono što je posebno indikativno je da su revizori upravo upozorili na probleme s kršenjem Zakona o javnim nabavkama, što, sudeći po novom aranžmanu, nikoga u ovom ministarstvu posebno ne obavezuje niti sekira.

“Ministarstvo prosvjete i kulture RS i institucije u njihovoj nadležnosti, zaključno s prošlom godinom, nisu iskazali obaveze po osnovu ličnih primanja od najmanje 6,4 miliona KM, što nije u skladu s Pravilnikom o računovodstvu, računovodstvenim politikama i računovodstvenim procjenema za budžetske korisnike u RS”, konstatovali su, između ostalog, revizori.

Na sve ovo Tanja Topić, politički analitičar iz Banjaluke, kaže kako su uočljive dvije stvari, od kojih je prva nedostatak odgovornosti dobrog dijela funkcionera.

“Svakako to otvara pitanje čemu služe revizorski izvještaji. U mnogima je ukazano na nesavjesno poslovanje, čak i nezakonitost u radu i čini mi se da niko nije odgovarao u pravnom pogledu. Dakle, ti izvještaji pune samo novinske stupce i završavaju u prašnjavim ladicama”, ističe ona.

Navodi da je druga dimenzija odsustvo osjećaja za realnost kod dobrog dijela političara. “Očito je bitnije da nam se ministri vozaju u luksuznim limuzinama nego što nam škole prokišnjavaju i liče na zdanja iz prošlog vijeka. Da sve zaokružim, čudan nam je vrijednosni sistem, potpuno izopačen i postavljen naglavačke”, zaključuje Topićeva, dodajući kako poznaje bezbroj visokorangiranih političara na Zapadu koji na posao dolaze biciklom i podzemnom željeznicom.

Stiže li audi?

Budući da je posjedovanje vozila audi stvar prestiža u institucijama širom BiH, za pretpostaviti je da i Maleševića sljeduje jedno takvo.

Prema dostupnim cijenama autodilera u BiH, za cifru od oko 115.000 KM moguće je kupiti nekoliko modela, između ostalih i audi S4 3.0 TF SI quattro Stronic, sa čak 333 konjske snage (KS), potom audi A6 allroud 3.0 guattro, audi A7 3.0 guattro, ali i prestižni terenec audi Q7, koji košta tačno 115.000 KM.

Nezavisne.com

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *