Kako su srpski političari ponizili žrtve vlastitog naroda

Društvo

Vlasti Republike Srpske u protekle dvije decenije nisu uradile skoro ništa da bi se međunarodnoj javnosti poslale prave slike o stradanju Srba u BiH.

To za “EuroBlic” tvrde predstavnici brojnih udruženja srpskih žrtava iz proteklog rata. Ističući da je samo na području Srebrenice i Sarajeva ubijen isti, ako ne i veći broj srpskih civila nego Bošnjaka u Srebrenici za čije stradanje, inače, zna čitav svet, sagovornici “EuroBlica” tvrde da su za takvo stanje najodgovorniji srpski političari.

– Kako da istina o stradanju Srba ode u svet ako su naše vlasti ogroman novac za taj posao davale prevarantima tipa Stefana Karganovića? Mi sada možemo da pričamo o tome da međunarodna zajednica ignoriše stradanje Srba te da je još davno napravljena crno-bela slika o dobrim i lošim momcima. Međutim, po mom mišljenju, najveća odgovornost je na nama – kaže za “EuroBlic” predsednik Udruženja porodica nestalih sarajevsko-romanijske regije Milan Mandić.

On dodaje da niko u Srpskoj nema pravo da se ljuti na strane ambasadore i predstavnike međunarodne zajednice u BiH zato što nisu došli na nedavno obeležavanje stradanja Srba u Zalazju kod Srebrenice.

Srpske žrtve za čiju smrt niko nije odgovarao: Fakovići, opština Bratunac

– Šta imamo da zameramo američkoj ambasadorki što nije došla u Zalazje, kad tamo nisu hteli da dođu ni naša premijerka ni naš predsednik? Dobio sam proverenu informaciju da je američki CNN još početkom rata u BiH tražio od tadašnjih vlasti RS da im plate dva miliona maraka za redovno izveštavanje o zločinima nad Srbima. Radovan Karadžić je to odbio, dok su Bošnjaci u isto vreme davali, i još uvek daju, silne milione za medijsku promociju njihovih žrtava. Tako, nažalost, funkcioniše ovaj nakaradni svet, a mi Srbi se, izgleda, nikad nećemo opametiti – zaključuje Mandić.

I borci sahranjeni u Potočarima

Inače, prema podacima Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica, do danas je imenom i prezimenom evidentirano 2.428 srpskih žrtava u srednjem Podrinju, među kojima je 197 žena i 49 dece.

Direktor tog centra Milorad Kojić za “EuroBlic” ističe da su licemerna obrazloženja brojnih stranih diplomata u BiH koji izostanak sa komemoracija srpskim žrtvama, prema njegovim rečima, pokušavaju da opravdaju time što je tu, navodno, reč o stradalim pripadnicima Vojske RS.

Milorad Kojić, direktor Republičkog centra za istraživanje rata, ratnih zločina i traženje nestalih lica

– Često sam slušao priče stranih ambasadora o tome kako se komemoracija u Bratuncu održava na vojničkom groblju, odnosno da su tamo uglavnom sahranjeni srpski borci, pa se kao zbog toga ne mogu povlačiti paralele s komemoracijom u Potočarima. Evo, sad prvi put javno otkrivam da je naš centar nedavno došao do imena i prezimena 2.000 pripadnika 28. divizije tzv. Armije BiH koji su sahranjeni u Potočarima! Da li se bošnjački borci, koji su stradali u vojničkim okršajima sa srpskim snagama prilikom pokušaja proboja iz Srebrenice, mogu smatrati civilnim žrtvama ratnog zločina – pita Kojić.

Predsednik Odbora za traženje zarobljenih, poginulih boraca i nestalih civila RS Marko Grabovac takođe smatra da su zbog stalnog pritiska međunarodnih faktora, kao i tradicionalnog srpskog nemara, u svetu još nepoznata srpska stradanja.

– Na otkrivanju prave slike o ratu u BiH treba da se svakodnevno i mukotrpno radi. Koliko krivice ima na uticajnim zapadnim medijima, koji su godinama stvarali lažnu sliku o Srbima kao zločincima i Bošnjacima i Hrvatima kao žrtvama, toliko je i do nas i do nemara naših vlasti prema tom pitanju – kaže Grabovac.

Slučaj Karganović

O načinu na koji su vlasti u RS pokušavale da izmene medijsku sliku na Zapadu o ratnim dešavanjima u Srebrenici najbolje govori slučaj Stefana Karganovića, direktora NVO “Istorijski projekat Srebrenica”, protiv koga je MUP RS prošle godine predao izveštaj Specijalnom tužilaštvu zbog poreske utaje.

Naime, Karganoviću je iz budžeta RS od 2006. do 2014. godine isplaćeno oko dva miliona maraka za “promociju istine” o Srebrenici u SAD. O rezultatima svog rada Karganović nikad nije podneo izveštaj.

Blic.rs

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *