I sinovi premijerke RS Željke Cvijanović ušli u biznis

Društvo

Djeca nosilaca državnih funkcija u Republici Srpskoj sve češće pokreću privatne biznise. Odnedavno se među privrednike upisao i drugi sin premijerke Željke Cvijanović, Stefan. U Banjaluci je registrovao firmu “Prim” d. o. o. koja se bavi trgovinom na veliko hemijskim proizvodima, prenosi portal Capital.

U registru stoji da je račun kod jedne od domaćih banaka u Banjaluci aktivan od 27. jula, a Stefan Cvijanović vlasništvo dijeli sa ocem Aleksandrom. Ipak, njemu je prepušteno cjelokupno odlučivanje u firmi, bez ikakvih ograničenja ovlaštenja.

Iako se navodi da je pretežna djelatnost trgovina na veliko hemijskim proizvodima, „Prim“ se orijentisao i na enterijer, te ovih dana ugovara unosne poslove unutrašnjeg uređenja sa jednom od velikih firmi u Banjaluci.

I stariji premijerkin sin Filip u aprilu prošle godine, zajedno sa Milošem Krčmarom, otvorio je firmu „PILON“, ali je ona imala lošu poslovnu godinu s minusom od oko 5.000 KM.

Finansijski izvještaj ove firme pokazuje da je „PILON“ ostvario prihod od tek 44.214 KM, dok su rashodi bili 49.454 KM. Prihod potiče isključivo od prodaje učinka, dok se troškovi uglavnom odnose na materijalne i troškove plata. Cvijanovićevo preduzeće kratkoročno je zaduženo za oko 9.500 KM, a na računu ima 5.292 KM.

Na plate troje zaposlenih potrošeno je 20.668 KM, a na kraju godine prema zaposlenima su ostale neizmirene obaveze od 3.325 KM.

Filip Cvijanović ugovarao poslove prije nego što je registrovao firmu

U rješenju o registraciji od 22. aprila prošle godine navedeno je da se u sudski registar upisuje „osnivanje „PILON“ d.o.o. Banjaluka, sa pravom obavljanja spoljnotrgovinskog poslovanja”. Osnovna djelatnost je izgradnja stambenih i nestambenih zgrada.

Da se Filipu Cvijanoviću žurilo zbog unaprijed dogovorenih poslova, koje je u to vrijeme već počeo da obavlja, pokazala je i prošlogodišnja urgencija za donošenje rješenja o osnivanju koju je Krčmaruputio banjalučkom Okružnom privrednom sudu. Dopisom praktično priznaje da je firma počela sa radom iako još nije registrovana, što je nezakonito.

„Dana 12. aprila 2016. godine podnio sam prijavu za registraciju firme pod nazivom „PILON“ u Banjaluci. Ovim putem urgiram i molim Okružni privredni sud Banjaluka da što prije donese rješenje o osnivanju. Navedeno rješenje mi je potrebno jer smo kao firma dogovorili i otpočeli sa izvođenjem građevinskih radova“, naveo je Krčmar u dopisu koji je portal Capital.ba objavio prošle godine.

Direktor firme je Krčmar, ali sa ograničenim ovlašćenjima, tako da je rješenjem precizirano da mu je za zaključivanje pravnih poslova i plaćanje iznosa čija vrijednost prelazi 5.000 KM potrebna pismena saglasnost osnivača odnosno članova. Takođe, saglasnost osnivača/članova potrebna mu je i za investicije čija vrijednost prelazi 5.000 KM.

Jedan od najvećih uspjeha, kojim se premijerka ponosi je registracija firme u RS za jedan dan i jednošalterski sistem.

Slabiji đak – bolji posao

Filip Cvijanović u žižu je dospio prije tri godine, kada je kao pripravnik zaposlen u „Elektroprenosu BiH“, iako je imao najmanji prosjek ocjena u odnosu na ostalih 12 kandidata koji su se prijavili na to radno mjesto. Ovo je otkrila nevladina organizacija Transparency International u BiH, na osnovu informacija o provedenom konkursu i kandidatima koji su zaposleni u ovom preduzeću.

Iz dokumentacije je vidljivo da je Cvijanović izabran kao prvi na listi kandidata sa najvećim brojem bodova, iako je imao manji prosjek ocjena od ostalih konkurenata, kao i kraći period proveden u evidenciji nezaposlenih. Za njegov izbor presudio je intervju sa kandidatima, odnosno subjektivna procjena komisije o kvalifikacijama i sposobnostima kandidata.

Iz dokumentacije je jasno da su svi kandidati dobili jednak broj bodova za vrijeme provedeno na birou za zapošljavanje, bez obzira na broj mjeseci provedenih u čekanju na prvo zaposlenje. Pretvaranje prosjeka ocjena u bodove u ovom slučaju je takođe sporno, jer je posljednji kandidat sa prosjekom 3,42 (slučaj ocjenjivanja od 1 do 5) imao manji broj bodova, iako je ovaj prosjek kada bi se uradila ekvivalencija, bio veći od prosjeka prvorangiranog, te onda postaje jasno da je Cvijanović zapravo imao najlošiji prosjek.

Capital.ba/Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *