Šukalo podnio prijavu Inspekciji rada protiv direktora RTRS

Društvo

Narodni poslanik Adam Šukalo podnio je Inspektoratu RS prijavu protiv generalnog direktora RTRS-a Draška Milinovića u vezi povrede osnovnih prava radnika angažovanih po govorima o obavljanju povremenih i privremenih poslova.

Šukalo tvrdi da mu se obratilo 28 radnika RTRS-a koji su u toj medijskoj kući angažovani po više godina i prešli su limit od 90 dana po kojem poslodavac više ne može da ih angažuje po osnovu tog ugovora, zbog čega i traži da inspekcija rada izvrši vanrednu kontrolu.

– Ovdje je riječ o nezakonitosti ili svjesnom kršenju zakona. Radi se o sudbinama ljudi. Naknade koje dobijaju su mizerne, a nemaju ni doprinose. RTRS promoviše borbu protiv rada na crno, a u svojoj instituciji upravu potpisuju ovakve ugovore, kazao je Šukalo.

Republička inspekcija rada izvršila je vanrednu kontrolu u RTRS 26. oktobra ove godine i utvrdila da Javni RTV servis Republike Srpske krši Zakon o radu jer je 16 radnika u vrijeme kontrole radilo “na crno”.

Iako je dolazak inspektora u RTRS bio najavljen, nije se mogla sakriti činjenica da je RTRS do kraja septembra angažovao 16 lica koja su tokom godine radila više od 140 radnih dana, odnosno duže od 90 dana u jednoj kalendarskoj godini. Time je prekršena odredba iz člana 204. Zakona o radu koji tretira poslove za koje se zaključuje ugovor o obavljanju povremenih i privremenih poslova.

Republički inspektor rada je donio rješenje kojim je poslodavcu naloženo da grupi od 16 lica angažovanih putem ugovora o obavljanju privremenih i povremenih poslova ponudi zasnivanje radnog odnosa zaključivanjem ugovora o radu, odnosno da reguliše radno-pravni status imenovanih u skladu sa odredbama Zakona o radu i Kolektivnog ugovora Radio televizije Republike Srpske.

Opozicija u Republici Srpskoj već mjesecima iznosi kritike na račun RTRS, ali i podnosi prijave protiv rukovodstva Javnog RTV servisa.

SDS je u julu ove godine podnio krivične prijave protiv generalnog direktora RTRS-a Draška Milinovića i rukovodstva, kao i protiv RTRS-a kao pravnog lica, zbog sumnje da su počinili povredu prava iz socijalnog osiguranja zbog duga za doprinose u iznosu od 4,5 miliona KM.

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *