Voćari zbog ruske blokade dnevno gube 86 hiljada KM

Ekonomija

Zbog blokade izvoza u Rusiju voćari u RS su izgubili strpljenje. Zbog, sada već milionskog gubitka, tužiće Ministarstvo za spoljnu trgovinu i odgovorne u Upravi za zaštitu bilja BiH. Tražiće, kažu, i nadoknadu štete.

– Neko će morati da sanira ovu štetu. Ne razumijem zbog čega bi proizvođači, koji nisu ni na koji način učestovali, bili jedini krivci. Neka gospoda fino izvole, nađu sredstva i nadoknade štetu – rekao je za ATV Boris Tadić iz Udruženja “Razvojni centar – Agronet”.

Procjene su da bi, zbog podizanja rampe, voćari u Srpskoj za godinu dana izgubili oko 50 miliona maraka. Dnevno gube oko 86 hiljada KM. Pošto blokada traje deset dana dosadašnji minus je oko 860 hiljada. Zajedno sa Federacijom BiH – to je blizu dva miliona maraka.

– Na kraju ako ne budemo mogli sa njima da se dogovorimo, mi ćemo podnijeti i jednu tužbu protiv tih institucija – upozorava Dragoja Dojčinović, predsjednik Udruženja voćara RS.

Proizvođači ne odustaju od odgovornosti Mirka Šarovića bez obzira što ministar najavljuje dolazak ruske inspekcije za četiri dana. Šarović apeluje na strpljenje. Odgovornost zbog nastale štete prebacuje na drugu stranu.

– Pitanje fitosanitarnog nadzora, izvoza voća i povrća je u nadležnosti entiteta. Ministarstvo spoljne trgovine i ekonomskih odnosa je samo ‘fokal point’, odnosno međunarodna tačka i sa svoje strane mi činimo maksimalno kako bismo pomogli da se ova situacija razriješi – izjavio je Mirko Šarović, ministar za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose BiH.

Ukoliko blokada potraje, lako može da dođe do raskida postojećih ugovora o izvozu za Rusiju što bi za voćare iz BiH moglo da prouzrokuje znatno veće štete.

Atv

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *