UIO BiH zabilježila rekordne prihode

Ekonomija

Direktor Uprave za indirektno oporezivanje UIO BiH Miro DŽakula izjavio je da je Uprava u prošloj godini zabilježila rekordne prihode od uspostavljanja ove institucije.

“Ukupno smo prikupili sedam milijardi i 44 miliona KM, što je više za 406 miliona KM ili 6,11 odsto u odnosu na isti period 2016. godine”, rekao je DŽakula.

On je napomenuo da je Uprava zabilježila rast po osnovi svih vrsta indirektnih poreza.

“Najveći dio prihoda prikupljen je po osnovi PDV-a, te su ti prihodi porasli za 7,5 odsto u odnosu na 2016. godinu, a porast prikupljenih prihoda zabilježen je i po osnovi poreza, carine i putarine”, naveo je DŽakula za “Večernji list”, izdanje za BiH.

U prošloj godini, dodao je on, oduzeto je razne robe koja se pokušala prodati na “crnom tržištu” BiH u vrijednosti od oko 15 miliona KM.

“Kada je riječ o aktivnostima na terenu, posebno bih istakao zapljenu heroina koji su otkrili službenici Grupe za sprečavanje krijumčarenja i prekršaja, kada je u Zenici otkriven pokušaj krijumčarenja čak 82 kilograma heriona tržišne vrijednosti od 12 miliona KM”, rekao je direktor UIO.

On je najavio da će Uprava od početka ove godine postupno preći na elektronsko komuniciranje sa poreskim obveznicima.

“Prijava za PDV i poreze uskoro će ići isključivo elektronskim putem. Korištenjem tih usluga svi poreski obveznici će moći na jednostavniji i efikasniji način da koriste prava i izvršavaju obaveze po osnovi indirektnih poreza”, pojasnio je DŽakula.

Agencije

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *