“Festival 84” donio Srpskoj preko pet miliona KM

Ekonomija

Novi član Exitove festivalske porodice, Festival 84, poslije svog premijernog izdanja stao je u red najmasovnijih zimskih festivala na svijetu uz ukupnu posjetu od preko 20.000 ljudi.

Prema preliminarnim rezultatima velikog istraživanja posjetilaca koje je tokom festivala sprovela jedna od vodećih regionalnih konsultantskih kuća “TIM Centar”, već prvo izdanje Festivala 84 lokalnoj donijelo je turističkoj privredi Republike Srpske preko pet miliona maraka.

Ministar trgovine i turizma u Vladi Republike Srpske Predrag Gluhaković kazao je da je izuzetno zadovoljan rezultatima saradnje oko Festivala 84.

“Moram da naglasim da smo uspjeli u ovom projektu i da nismo pogriješili kada smo ga podržali. Ovo je prvi put da se kod nas održi manifestacija od koje svi imaju koristi. Siguran sam da će ovo postati tradicionalni zimski festival, koji će iz godine u godinu imati sve bolje rezultate”, kazao je Gluhaković.

Istraživanje rađeno na reprezentativnom uzorku putem detaljnog anketiranja, ustanovilo je da su posjetioci, koji su na Jahorinu došli izvan Bosne i Hercegovine, u prosjeku potrošili 592,3 konvertibilnih maraka. U slučaju domaćih posjetilaca, ta brojka iznosi 320 maraka.

“Izuzetno smo ponosni što smo već u prvoj godini kreirali jedan od najvećih zimskih festivala na planeti, što je zaista nezabilježen uspjeh, ne samo za EXIT, već i za cjelokupni festivalski svijet. Zadovoljstvo je veće utoliko što je imenom festivala, kao i ceremonijom otvaranja, kad je legendarni jugoslovenski skijaš Bojan Križaj festivalski plamen zapalio originalnom olimpijskom bakljom, sa jedne od najviših tački iz srca regiona poslata poruka mira i prijateljstva”, izjavio je Dušan Kovačević, osnivač Exita i Festivala 84.

Od ukupnog broja gostiju, čak 91% posjetilaca je u ovom terminu došlo na Jahorinu isključivo zbog festivala i ovaj procenat je zasad rekordan u odnosu na druge lokacije na kojima EXIT organizuje festivale.

“Danas je 130. dan od kako je skijalište počelo sa radom, a vremenski uslovi su dobri, što znači da smo ispunili svoje obećanje i u ovoj sezoni ostvarili minimum 120 dana rada. Jahorina je za vrijeme Festivala 84 ugostila zaljubljenike elektronske muzike iz preko 20 zemalja svijeta i svi kapaciteti na planini su bili potpuno popunjeni. Naš cilj kao menadžmenta Olimpijskog centra Jahorina je jačanje destinacije i predstavljanje Jahorine u punom sjaju sa potpunim potencijalom koji ova planina zaista ima, a saradnja sa EXIT timom je nešto što je sigurno značajno doprinijelo širenju pozitivnog imidža Jahorine u svijetu. Na odlične rezultate ove zimske turističke sezone je pored investicija, nesebične podrške Vlade Republike Srpske i Ministarstva trgovine i turizma, velikog zalaganja i truda menadžmenta, ali i svih zaposlenih dosta uticao i Festival 84”, izjavio je Dejan Ljevnaić, direktor OC Jahorina.

 

Istinito

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *