Bevanda: Javni dug BiH smanjen za skoro 750 miliona KM

Ekonomija

Ministar finansija i trezora u Savjetu ministara, Vjekoslav Bevanda, izjavio je Srni da je ovaj mandat obilježen političkim turbulenicijama i nestabilnom parlamentarnom većinom, te da će se približavanjem izbora dizati i političke tenzije.

Savjet ministara bi trebalo sutra, nakon sjednice, da sumira rezultate rada, a ministar finansija i trezora kaže da su dobre vijesti što je BiH smanjila javni dug za skoro 750 miliona KM, da je vraćeno 125 miliona dolara od klirnškog duga bivšeg SSSR-a i očekuje da će entiteski ministri uskoro postići dogovor o raspodjeli 64 miliona KM od putarina koji su akomulirani na posebnom računu.

Naredne sedmice očekuje se da Dom naroda Parlamentarne skupštine BiH izjasni o izmjenama i dopunama Zakona o platama i naknadama u institucijama BiH, a Bevanda kaže da će Ministarstvo ispoštovati bilo koju odluku parlamenta, uvažavajući i potrebe vojnika i ostalih službenika, iako je to zahtjevan posao.

Bevanda tvrdi da je Ministarstvo finansija i trezora BiH u ovom mandatu postiglo svoj osnovni cilj, a to je usvajanje i izvršenje budžeta u skladu sa zakonom i potrebama institucija kako bi one neometano funkcionisale.

“Uz nastojanje da ne podliježemo političkim pritiscima i politizaciji, uradili smo posao koji nisu mogli mnogi prije nas, a to je povrat sredstava iz klirinškog duga u iznosu 125 miliona dolara. Ovaj novac operativan je od prošle godine i na raspolaganju je entitskim vladama za njihove potrebe, dok smo na nivou BiH ova sredstva planirali za smještaj institucija i izgradnju graničnog prelaza Bratunac – Ljubovija”, istakao je Bevanda u razgovoru za Srnu.

On smatra da je ovaj mandat obilježilo usvajanje seta zakona o akcizama nakon više pokušaja, gdje je ključnu ulogu imao i Upravni odbor Uprave za indirektno oporezivanje /UO UIO/ kojim predsjedava, a nakon toga je odblokirano skoro 600 miliona evra za putnu infrastrukturu.

“Čim su zakoni objavljeni u ‘Službenom glasniku BiH’ počela je implementacija već ispregovaranih kredita, nastavak kreditnih aranžmana kao i ugovaranje novih, pa smo vrlo brzo potpisali ugovore s EBRD-om i EIB-om koje su pratili milionski grantovi EU”, rekao je Bevanda uz podsjećanje da je najviše sredstava iz ovih aranžmana planirano za izgradnju mosta na graničnom prelazu u Gradišci i nastavak radova na dionici auto-puta Banjaluka – Doboj.

On kaže da trenutno na jedinstvenom računu od putarina ima 64 miliona KM koji su namijenjeni za izgradnju auto-puteva i puteva.

“Nažalost, ovaj novac još nije rapoređen i očekujem da će se postići saglasnost među entitetima ovih dana, do naredene sjednice UO UIO kako bismo riješili i taj problem i sredstva prebacili preduzećima koja vode poslove izgradnje, ‘Autocestama FBIH’ i ‘Autoputevima Republike Srpske'”, ističe Bevanda.

On dodaje da je, prema posljednjim podacima kojima raspolaže Sektor za javni dug Ministarstva finansija i trezora BiH, javni dug smanjen za skoro 750 miliona KM u odnosu na prošlu godinu.

“Javni dug BiH na dan 31. decembar 2017. godine iznosi 11.353,62 milijardi KM, od čega se na spoljni dug odnosi 7.851,99 milijardi KM ili 69,16 odsto, a na unutrašnji 3.501,63 milijardi KM ili 30,84 odsto. U odnosu na 31. decembar 2016. godine javni dug smanjen je za 744,59 miliona KM ili 6,15 odsto, s tim da se spoljni dug smanjio za 695,60 miliona KM ili 8,14 odsto, a unutrašnji dug za 48,99 miliona KM ili 1,38 odsto”, objasnio je Bevanda.

On podsjeća da je prvi put usvojena Strategija upravljanja javnim dugom i da se već vide konkretni rezultati, posebno jer je ovaj dokument usaglašen sa entitetima i sada postoji bolji uvid i kontrola javnog duga.

“Osim toga, usvojena je Strategija upravljanja javnim finansijama institucija BiH za period 2017-2020. godina i Strategija razvoja sistema unutrašnjih finansijskih kontrola u institucijama BiH za period 2016-2018. godine, čime su stvoreni preduslovi za racionalizaciju i kontrolu korišćenja javnih sredstva, kontrolu procesa zaduživanja te dugoročno osiguravanje makroekonomske i fiskalne stabilnosti”, naglašava on.

Bevanda kaže da je uvedeno srednjoročno i godišnje planiranje u institucijama BiH s ciljem kvalitetnog upravljanja finansijskim sredstvima i bolje efikasnosti kod izrade budžeta.

“U uslovima koje su pratile političke turbulenicije i nestabilna parlamentarna većina nastojali smo doprinijeti efikasnijem radu Savjeta ministara BiH, ali i svim drugim institucijama čiji smo servis. Nezamislivo je da se bilo koji projekat sprovede bez učešća i aktivnosti Ministarstva finansija i trezora BiH. Zbog takvog pristupa često smo na udaru i prigovaraju nam da nismo neke stvari spriječili ili unaprijedili, a kada krenemo uvoditi red onda ne čujemo aplauze već kritike. To nas, ipak, neće omesti da obavljamo sve poslove iz naše nadležnosti”, poručuje Bevanda.

Komentariši

Vaša email adresa neće biti objavljivana. Neophodna polja su označena sa *